Foto: Reuters/Scanpix

Maskava otrdien kritizēja ASV vadītā pretterorisma samita rīkošanu ANO, sakot, ka tā esot necieņas izrādīšana starptautiskajai organizācijai.

Otrdien ASV prezidents Baraks Obama kopā ar vairāk nekā 100 valstu līderiem sanāksmē ANO sprieda par ASV pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" vadītās operācijas turpināšanu.

Krievija arī tika uzaicināta uz pretterorisma samitu, tomēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins cenšas panākt konkurējoša plāna īstenošanu, kas paredz plašas ANO vadītas koalīcijas izveidošanu cīņai pret "Islāma valsti".

"Šī iniciatīva nopietni apdraud ANO pūliņus šajā virzienā," Krievijas ANO sūtņa Vitālija Čurkina teikto citē Krievijas ziņu aģentūras.

"ANO ir pašai sava pretterorisma stratēģija, un visu varēja viegli izdarīt ANO ietvaros."

"Tomēr amerikāņi jau nebūtu amerikāņi, ja viņi nemēģinātu demonstrēt savu vadību," sacīja Čurkins.

"Tā ir vienkārši necieņa pret šo organizāciju - rīkot šādas lietas ANO," viņš sacīja.

Maskava uz sanāksmi nosūtījusi vien kādu zema ranga diplomātu, viņš piebilda.

Pirmdien Putins, uzrunājot ANO Ģenerālo asambleju pirmo reizi desmit gadu laikā, aicināja izveidot plašu ANO vadītu koalīciju cīņai ar "Islāma valsts" džihādistiem.

Krievija, ASV un tās koalīcijas partneriem par pārsteigumu, izvietojusi Sīrijā kara aviācijas reaktīvos iznīcinātājus un karavīrus, Putinam šādi pēc vairākiem Ukrainas dēļ izolācijā pavadītiem mēnešiem cenšoties atgūt vietu pasaules arēnā.

Putins un Obama vienojās sadarboties cīņā pret "Islāma valsti", tomēr nespēja atrisināt domstarpības jautājumā par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada turpmāko likteni.

Kremlis arī paziņojis, ka ASV eksperti atteikušies piedalīties izlūkošanas darba grupā, kuru Krievija veido kopā ar Irāku, Irānu un Sīriju.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!