Foto: RIA Novosti/Scanpix
Maskavā nezināmi ļaundari nozaguši surdokameru, kurā, savas kosmonautikas gaitas sākot, iespējams, trenējies pirmais kosmosā lidojušais cilvēks Jurijs Gagarins, vēsta ziņu aģentūra TASS.

SKB-48 ir hermētiski noslēgta skaņu necaurlaidīga kamera, kādās trenējās padomju kosmonautu pirmā paaudze, tostarp Jurijs Gagarins un Germans Titovs.

Ar surdokameras palīdzību pētīja, kā cilvēks reaģēs uz spiediena izmaiņām pilnīga klusuma apstākļos un bez gaismas kairinātāja. SKB-48 nozagta no uzņēmuma teritorijas, kur notikusi tās restaurācija, paziņoja Komsonautikas muzejs.

Muzeja speciālisti norāda, ka pavisam bijušas vairākas surdokameras, kurās trenējās pirmie kosmonauti. Uzņēmumā, kur kamera nosūtīta, bija jāveic tās atribūcija, lai noskaidrotu, vai konkrētajā ir trenējies Gagarins. Pēc tam kameru bija paredzēts restaurēt un nodot Kosmonautikas muzejam.

SKB-48 nozagta pagājušās nedēļas beigās un par šo faktu ierosināta krimināllieta, aģentūra uzzināja policijā.

"Telegram" kanāls "Mash" ziņo, ka pēc kameras atbraukuši 10 cilvēki, kas uzdevušies par meistariem, iekrāvuši kameru kravas automašīnā, un aizbraukuši.

Jurijs Gagarins ir padomju kosmonauts – pirmais cilvēks pasaulē, kurš lidoja kosmosā. Vēsturiskais lidojums notika 1961. gada 12. aprīlī. Gagarins ir dzimis 1934. gadā, bet gājis bojā treniņlidojuma laikā ar lidmašīnu MiG-15 1968. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!