Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidenta Vladimira Putina vizītes laikā Kirgizstānā ceturtdien abas valstis vienojās par to, ka Krievijas militārā bāze atradīsies Kirgizstānā līdz 2032.gadam, kā arī Krievija norakstīs Kirgizstānas parādu 190 miljonu dolāru (102 miljonu latu) apmērā.

Putins ar savu Kirgizstānas kolēģi Almazbeku Atambajevu parakstīja memorandu par Krievijas apvienotās militārās bāzes atrašanās Kirgizstānā nosacījumiem un bāzes statusu.

Avots Kirgizstānas valdībā aģentūrai AFP atklāja, ka Krievija militāro bāzi Kirgizstānas teritorijā varēs uzturēt 15 gadus pēc pašreizējās vienošanās beigām 2017.gadā. Avots piebilda, ka vienošanās detaļas jāizstrādā līdz 2017.gadam, bet pēc tam tā var tikt atjaunota ik pēc pieciem gadiem.

Apvienotās militārās bāzes statuss ir vairākiem Krievijas militārajiem objektiem Kirgizstānā - aviobāzei Kantā, militāro sakaru centram Karabaltā, radioseismiskajai laboratorijai Mailisuu un bruņojuma zemūdens izmēģinājumu bāzei Karakolā.

Kirgizstāna ir vienīgā valsts pasaulē, kurā ir izvietotas gan Krievijas, gan ASV militārās bāzes, atspoguļojot sacensību starp Maskavu un Vašingtonu energoresursu bagātajā Vidusāzijā. Atambajevs iepriekš paziņoja, ka Kirgizstāna plāno sadarboties ar ASV kravu tranzītpārvadājumos caur Biškekas Manasa lidostu pēc 2014.gada, tomēr uzstāj, ka valsts teritorijā vairs nedrīkstēs atrasties ASV bruņoto spēku tranzīta pārvadājumu centrs, kas pašlaik izvietots Manasa lidostā, ko plānots pārvērst par tikai civilās gaisa satiksmes punktu. To izdarīt palīdzēšot Krievija.

Tāpat abu valstu prezidenti ceturtdien vienojās par Biškekas parādu Maskavai atmaksu.

Krievijas finanšu ministra vietnieks Sergejs Storčaks informēja, ka 190 miljonus ASV dolāru (102 miljonu latu) lielo parādu, "kas saistīts ar 90.gados sniegtajiem tehniskajiem kredītiem", Maskava norakstījusi pilnībā.

Bet otrs kredīts, kas 300 miljonu ASV dolāru (161 miljona latu) apmērā 2009.gadā Biškekai piešķirts vēl toreizējā prezidenta Kurmanbeka Bakijeva laikā, pakāpeniski tiks dzēsts desmit gadu laikā pēc 2016.gada, kad beigsies tā apkalpošana ar atvieglotiem nosacījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!