Foto: Reuters/Scanpix

Maskavā Zamoskvorečjes rajona tiesa pirmdien septiņiem apsūdzētajiem lietā par masu nekārtībām Krievijas galvaspilsētas Bolotnaja laukumā 2012.gada 6.maijā piespriedusi no divarpus līdz četriem gadiem cietumā, bet vienai apsūdzētajai - nosacītu sodu.

Tiesa jau piektdien atzina, ka astoņi "Bolotnaja lietā" tiesājamie ir vainīgi apsūdzībās par līdzdalību masu nekārtībās un uzbrukumiem policijas darbiniekiem.

Prāvā visbargākais sods - četri gadi stingrā režīma kolonijā - tika piespriests Sergejam Krivovam. Andrejam Barabanovam piespriesti trīs gadi un septiņi mēneši ieslodzījumā, Denisam Luckevičam, Stepanam Ziminam un Aleksejam Polihovičam - trīsarpus gadi ieslodzījumā.

Divarpus gadi cietumā piespriesti Jaroslavam Belousovam, bet Artjomam Savelovam - divi gadi un septiņi mēneši. Aleksandrai Naumovai piespriests nosacīts sods.

Milicija pie tiesas nama, kur bija sapulcējušies apsūdzēto atbalstītāji, aizturējusi 231 cilvēku, liecina aktīvistu mājaslapā "OVD Info" publicētā informācija.

Aizturēto vidū ir arī pazīstamie opozicionāri Aleksejs Navaļnijs, Iļja Jašins un Sergejs Parhomenko, kā arī kāds cilvēks, kurš bija uzvilcis Vladimira Putina masku.

2012.gada 6.maijā - dienu pirms Vladimira Putina inaugurācijas prezidenta amatā - Maskavā notika tā dēvētais Miljonu maršs, kura laikā policija nobloķēja gājiena ceļu un izprovocēja sadursmes, līdz ar to vairāk nekā 400 demonstrantu tika arestēti.

Saskaņā ar prokuratūras apkopotajiem datiem tika ievainoti 82 cilvēki.

Milzīgā izmeklēšana sadalīta vairākās lietās, kuras vērstas pret aptuveni 30 cilvēkiem.

Lai gan jautājums, kura puse pirmā ķērās pie agresijas, joprojām ir strīdīgs, sadursmēs tika ievainoti vairāki desmiti cilvēku un likumsargi lika lietā brutālu spēku un piparu gāzi.

Izmeklētāji uzskata, ka tie bija iepriekš izplānoti masu nemieri, kuru mērķis bija izraisīt nekārtības visā valstī. Taču pērnajā aprīlī publiskotajā Krievijas cilvēktiesību aizstāvju organizāciju ziņojumā secināts, ka sadursmju izprovocēšanā vainojamas varasiestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!