Pirmdien Krievijā tika atzīmēta Krievijas diena, kuru par datumu pretkorupcijas protestiem bija izvēlējies arī opozicionārs Aleksejs Navaļnijs.

Pats korupcijas atmaskotājs un Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs aizturēts jau pirms akcijas sākuma savas mājas kāpņutelpā. Ap to pašu laiku atslēgta elektrība politiķa vadītā Korupcijas apkarošanas fonda birojā, kā rezultātā traucēta tiešraide no pasākumiem.

Foto: AFP/Scanpix

Naktī tiesa Navaļnijam piespriedusi 30 diennakšu arestu par atkārtotu nesankcionētu protestu organizēšanu un nepakļaušanos likumsargu prasībām.

Pavisam protestos Krievijā aizturēti vairāk nekā 1500 cilvēku. Maskavā aizturēti 835 no tiem, kas pēc Navaļnija uzsaukuma devās pastaigā pa Tveras ielu, nevis varasiestāžu iepriekš saskaņoto mītiņa norises vietu Saharova prospektā.

Foto: AP/Scanpix

Navaļnijs šādu plānu maiņu pamatoja ar to, ka varasiestāžu spiedien dēļ neviens skatuves un skaņas aprīkojuma piegādātājs nav piekritis nodrošināt aparatūru šim mītiņam.

Tvers ielā paralēli notika Krievijas dienai veltīti pasākumi ar militāro rekonstruktoru piedalīšanos. Pirmdien tika ziņots, ka likumsargi aizturējuši arī šo pasākumu apmeklētājus un pat rekonstruktorus.

Foto: AP/Scanpix

Tikmēr Saharaova prospektā, kur bija jānotiek saskaņotajam pretkorupcijas mītiņam, pasākums pārvērtās par akciju pret Maskavas renovācijas plānu, jeb veco "hrušcovku" nojaukšanu, ziņo "Cureenttime". Laukumā nez no kurienes uzradās arī atskaņošanas tehnika, kuru Navaļnija fonda darbiniekiem neesot izdevies sarunāt.

Tomēr arī šeit policija atradusi iemeslu cilvēku aizturēšanai. Tiek ziņots, ka slimnīcā ar smadzeņu satricinājumu pēc policistu uzbrukuma nonākusi partijas "Jabloko" aktīviste Jūlija Gaļjamina.


Sanktpēterburgā Marsa laukā Krievijas dienas ietvaros notika Otrā pasaules kara rekonstrukcijas pasākums, kur cilvēkus cienāja ar griķu putru.

Uz nesaskaņotu protestu te pulcējās ap 10 tūkstoši Navaļnija atbalstītāju. Par Sanktpēterburgas akcijas pamanāmāko simbolu kļuva dzeltena piepūšama pīlīte. Aizturēti 548 cilvēki un pīle kā lietiskais pierādījums.

Varasiestādes nebija atļāvušas protestu Marsa laukā, tā vietā piedāvājot akciju organizēt Udeļnas parkā. Pasākuma pieteicēji tam nepiekrita un nolēma vienkārši nākt uz rekonstrukcijas svētkiem Marsa laukā.

Pilsētas varasiestādes tad paziņoja, ka rekonstrukcijas svētki beidzas pulksten 14.00 un sagatavoja autobusus protestētāju pārvešanai uz Udeļnas parku, taču neviens nekur nebrauca. Tā vietā sāka skanēt lozungi un pa gaisu tik mētāta piepūšamā pīlīte, bet policija sāka cilvēku aizturēšanu.

Varasiestādes protestu rīkošanu sauca par provokāciju un to dalībniekus par "neadekvātiem". Sākti divi kriminālprocesi par vardarbību pret policistiem - Maskavā pret likumsragiem esot pielietots piparu gāzes baloniņš.

Demonstrantu aizturēšanu jau nosodīja ASV, kā arī cilvēktiesību organizācija "Amnesty International", norādot, ka tādējādi pārkāptas fundamentālas cilvēktiesības.

Foto: AFP/Scanpix

"Krievijas varasiestāžu žņaugs pār izpausmes brīvībām kļūst arvien stingrāks. Miermīlīgi protesti ietilpst fundamentālajās cilvēktiesībās, tie nav privilēģija. Mēs aicinām tūdaļ atbrīvot visus protestētājus, kuri šodien tika aizturēti," pausts organizācijas paziņojumā.

Navaļnijs, kurš iemantojis popularitāti ar amatpersonu korupcijas atmaskošanu un pieteicis savu kandidatūru cīņai par prezidenta krēslu 2018. gada vēlēšanās, jau spēja iedzīvotājus mobilizēt uz gadiem nepieredzēti plašiem protestiem Krievijas pilsētās 26. martā.

Pēc 26. marta protestiem, kuriem daudzās Krievijas vietās varasiestādes nedeva atļauju, tika aizturēti vairāk nekā 1000 cilvēku, tostarp pats Navaļnijs. Toreiz opozicionāru aizturēja dažas minūtes pēc mītiņa sākuma. Pēc 15 arestā pavadītām diennaktīm opozicionārs paziņoja, ka aicina tautu uz jauniem protestiem 12. jūnijā – Krievijas dienā -, lai turpinātu valdībai pieprasīt atbildes par Medvedeva korupciju.

Protesti sekoja vienam no vērienīgākajiem Navaļnija vadītā Korupcijas apkarošanas fonda pētījumiem, kurā Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs tiek apsūdzēts plašā korupcijā. Turklāt ne varasiestādes, ne pats Medvedevs tā arī nesniedza pamatotas atbildes par filmā pausto informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!