Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Komisijas prezidents Žans Klod Junkers paziņojis, ka Turcijas iestāšanās sarunas Eiropas Savienībā (ES) tiks pārtrauktas, ja Turcija atjaunos nāvessodu, raksta "Politico".

Šāds Turcijas solis būtu "sarkanākā no visām sarkanajām līnijām", intervijā vācu laikrakstam "Rheinischen Post" atklājusi augstā ES amatpersona.

Jau ziņots, ka Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans vēlas atjaunot galējo soda mēru, un ieteicies, ka gadījumā, ja parlaments viņa vēlmi noraidīs, viņš par to ierosinās referendumu.

Erdogans pats apstiprināja nāvessoda atcelšanu 2004. gadā, kad ieņēma premjerministra amatu. Tomēr kopš pērn piedzīvotā neveiksmīgā valsts apvērsuma viņš atkal rosinājis to atjaunot. "Politico" norāda, ka viņa paša rosinātā tautas nobalsošana aprīlī, kas palielināja viņa pilnvaras, Turcijas prezidentam ļauj šādas vēlmes piepildīt.

Turcijas vēsturē ir vairāki gadījumi, kad pēc apvērsumiem augstas amatpersonas tiek sodītas ar nāvi. Tiesa, līdz šim tie bija armijas gāztās varas pārstāvji, ne apvērsuma īstenotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!