Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pērn sāktajā diplomātiskajā cīņā starp Nīderlandi un Turciju iestājies sasaluma posms, Roterdamai no Ankaras atsaucot vēstnieku, ziņo "Bloomberg".

Nīderlandes Ārlietu ministrija pirmdien paziņoja, ka sarunas dažādos līmeņos šajā posmā nepiedāvā nekādu perspektīvu normalizēt abpusējās attiecības. Līdz ar to vēstnieks tika oficiāli atsaukts no Turcijas, kas gan bijis simboliski, jo kopš pērnā gada martā sāktā starpvalstu strīda Ankarā Nīderlandes vēstnieks fiziski nav atradies, jo viņam bija liegta iebraukšana.

Tikmēr Turcijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka Nīderlande nav spērusi nepieciešamos soļus, lai uzlabotu saiknes starp abām valstīm.

Pērn martā skaļš diplomātisks konflikts izvērtās pēc tam, kad Nīderlandes valdība lēma liegt Turcijas ministriem Nīderlandē izvērst aģitācijas pasākumus. Viņi vēlējās Rietumeiropā uzstāties turku mītiņos, lai pārliecinātu sanākušos gaidāmajā Turcijas referendumā balsot par prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana pilnvaru paplašināšanu.

Turcijas ģimeņu lietu ministre Fatma Betila Sajana Kaja pat netika ielaista Turcijas konsulātā Roterdamā, un pēc vairākas stundas ilgām sarunām viņa tika izraidīta no Nīderlandes un eskortēta atpakaļ uz Vācijas robežu. Sākotnēji bija plānots, ka kampaņas mītiņā pie Turcijas konsulāta Roterdamā sestdien uzstāsies Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu, bet Nīderlandes valdība anulēja nolaišanās atļauju viņa lidmašīnai, norādot uz "apdraudējumu sabiedriskajai kārtībai un drošībai".

Turcija solīja nepalikt atbildi parādā, un prezidents Redžeps Tajips Erdogans nosauca nīderlandiešus par "fašistiem, nacistu pēctečiem, kas neko nesaprot no politikas vai starptautiskās diplomātijas". Turcijas Ārlietu ministrija arī izsauca Nīderlandes vēstniecības vadītāju, lai izteiktu viņam oficiālu protestu.

Rezultātā Nīderlandes Ārlietu ministrija paziņoja, ka Nīderlandes pilsoņiem pastāv drošības riski, apmeklējot Turciju. Savukārt Turcija uz to reaģēja, paziņojot, ka neļaus Nīderlandes vēstniekam atgriezties Turcijā un aptur augstākā līmeņa diplomātiskās attiecības.

"Nīderlandes vēstniekam netiks ļauts atgriezties," kamēr netiks izpildītas Turcijas prasības, preses konferencē paziņoja Turcijas vicepremjers Numans Kurtulmušs. "Mēs darām tieši to, ko viņi izdarīja mums. Mēs neļausim lidmašīnām ar Nīderlandes diplomātiem vai vēstniekiem nolaisties Turcijā vai izmantot mūsu gaisa telpu," viņš pavēstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!