Foto: AFP/Scanpix

Nīderlandes valdība piektdien apstiprināja likumprojektu, sākot ceļu, lai ratificētu Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas asociācijas līgumu, kuru nīderlandieši iepriekš noraidīja referendumā.

"Mēs [Nīderlandes valdība] uzskatām, ka ir nepieciešams ratificēt vienošanos," paziņoja Nīderlandes premjerministrs Marks Rite, norādot uz likumprojektu, kam vēl jāgūst valsts parlamenta atbalsts, lai to varētu parakstīt.

Tagad likumprojekts tiks nosūtīts Nīderlandes valdības augstākajai konsultatīvajai iestādei – Valsts padomei, kas sniegs savu viedokli. Pēc tam likumprojekts tiks nodots parlamentam.

Domājams, ka likumprojekts parlamenta apakšpalātā tiks pieņemts, bet pēc tam tiks nosūtīts uz augšpalātu.

"Tomēr joprojām ir liela jautājuma zīme," vai likumprojekts tiks apstiprināts augšpalātā Senātā, kur Rites valdībai nav vairākuma, aģentūrai AFP, atzina informācijas avots Hāgā.

Ritem "priekšā joprojām ir ilgs politisks ceļš", lai ratificētu vienošanos, norāda Nīderlandes sabiedriskā raidorganizācija NOS.

"Tas, iespējams, nenotiks pirms 15. marta parlamenta vēlēšanām, kad būs skaidrība, vai augšpalāta atbalsta līgumu," norādīja NOS.

Jau vēstīts, ka ES dalībvalstu līderi ceturtdien panāca vienošanos par garantijām, kas dos Nīderlandei iespēju ratificēt bloka asociācijas līgumu ar Ukrainu.

Pārējo dalībvalstu līderi sniedza Ritem īpašas garantijas, kas ierobežo iespējamās ES saistības pret Ukrainu drošības jautājumos, kā arī deklarēja, ka līgums nenozīmē iespējamo Ukrainas nākotnes dalību ES.

Visu 28 dalībvalstu līderi vienojās par īpašu paziņojumu, kurā teikts, ka līgums ar Kijevu "nepiešķir Ukrainai kandidātvalsts statusu", kā arī nesatur "apņemšanos piešķirt šādu statusu nākotnē".

Paziņojumā arī teikts, ka līgums "nesatur Savienības vai tās dalībvalstu pienākumu sniegt Ukrainai kolektīvās drošības garantijas vai citu militāro palīdzību".

Rite iepriekš brīdināja, ka ES un Ukrainas asociācijas līguma sabrukums, ja Nīderlande to nespētu ratificēt, būtu visu laiku lielākā dāvana Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Aprīlī notikušajā referendumā Nīderlandes vēlētāji ar vairāk nekā 60 % balsu noraidīja ES un Ukrainas asociācijas līgumu. Referendumā piedalījās tikai nedaudz vairāk kā 30 % balsstiesīgo pilsoņu.

Nīderlande vienīgā bloka dalībvalsts, kas nav ratificējusi šo vienošanos.

Lai gan referenduma rezultāti nav tiesiski saistoši, valdība piekritusi ņemt vērā tā rezultātu.

Referendums arī radījis lielus jautājumus par asociācijas līguma stāšanos spēkā, kam vajadzīga ratifikācija visās 28 ES dalībvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!