Foto: Reuters/Scanpix

Kremļa politiku atbalstošā Krievijas motociklistu kluba "Night Wolves" plānotais brauciens no Maskavas uz Berlīni ir propagandas akcija ar mērķi atbildēt ASV militārā konvoja ceļojumam cauri Austrumeiropai, atsaucoties uz Čehijas premjera pasusto, vēsta "Radio Prāga".

"Es Krievijas motociklistu braucienu zināmā mērā uzskatu par propagandas atbildi nesenajam ASV konvoja ceļojumam, mēģinājumu līdzsvarot vēstījumu caur propagandu vai medijiem," paziņoja premjers Bohuslavs Subotka.

Marta beigās un aprīļa sākumā notikušais "Dragoon Raid" bija reizē ASV armijas mācības un apliecinājums Austrumeiropas valstīm, ka tās nav pamestas vienas pieaugošo ārējo draudu laikā. Desmitiem ASV bruņutehnikas vienības un karavīri no Igaunijas devās 1800 kilometru garā ceļā uz Vāciju, pa ceļam šķērsojot Latviju, Lietuvu, Poliju un Čehiju.

Foto: AP/Scanpix

Savukārt Krievijas motociklisti no 25. aprīļa līdz 9. maijam rīko uzvaras pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā 70. gadadienai veltītu braucienu Maskava-Berlīne. Braucienā piedalās motoklubs "Night Wolves", kurš tiek uzskatīts par Kremļa varai pietuvinātu organizāciju.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Subotka norādīja, ka Čehija acīmredzot nav tā valsts, kurā pasākuma dalībnieki pieprasījuši Šengenas vīzas. Brauciens tiks uzmanīgi vērots, bet, kamēr vien netiek pārkāpti Čehijas likumi, to aizliegt nav pamata, paskaidroja politiķis.

Kamēr pasākuma rīkotāji apgalvo, ka akcija ir pilnīgi nepolitiska, daudzi domā citādāk, uzskatot to par provokāciju. Tādu viedokli ir paudusi gan Polijas premjere Eva Kopaca, gan Čehijas ārlietu ministrs Ļubomirs Zaoraleks.

Savukārt poļu aktīvisti paziņoja, ka centīsies nepieļaut brauciena rīkošanu Polijas teritorijā. Tikmēr Kremļa propagandas kanāls "Sputnik", atsaucoties uz poļu TVN24 ziņo, ka Polijas motociklistu organizācijas pieņēmušas rezolūciju, apņemoties garantēt "Night Wolves" drošu ceļu cauri Polijai.

To ierosinājis ikgadēja motobrauciena uz Katiņu organizators Viktors Vegrzins, norādot, ka boikots vai pat vardarbība būtu pret poļu tradīcijām. Viņš arī uzsvēris, ka Krievijas motociklistiem braucienam uz Berlīni ir tāda pati simboliska nozīme, kā poļu baikeru ceļojumam uz Katiņu, atgādinot, ka 14 gadus poļiem brauciens uz vēsturisko slaktiņa vietu nav liegts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!