Foto: Reuters/Scanpix

Vismaz 64 britiem ir saikne ar "Daesh" ("Islāma valsts") teroristiem, atsaucoties uz nesen nopludināto informāciju ar 22 tūkstošu "Daesh" dalībnieku vārdiem, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas ziņu telekanālam "Sky News" nopludināti dokumenti ar džihādistu grupējuma "Daesh" 22 tūkstošu dalībnieku vārdiem un citu informāciju par viņiem.

Nopludinātajos dokumentos ir arī vismaz 500 "Daesh" absolventu vārdi, kas pabeiguši apmācības Sīrijas treniņnometnēs, ziņo "Sky News".

Kā ziņo raidsabiedrība, "Daesh" šajās treniņnometnēs apmācījuši dalībniekus misijām ārvalstīs.

Saiknes ar "Daesh" īpašajām apmācības nometnēm ir arī vairākiem Lielbritānijas iedzīvotājiem, tostarp diviem jauniem, precētiem tēviem no Mančesteras, informē "Sky News".

Pirmajā nometnē no 371 "Daesh" dalībniekiem, kas veiksmīgi pabeiguši apmācības, četri esot bijuši no Apvienotās Karalistes. Nometnē bijuši arī dalībnieki no Francijas, Jaunzēlandes, Vācijas, un Beļģijas.

Jaunākais dalībnieks, kurš bijis no Turkmenistānas, bijis vien 14 gadus vecs. "Sky News" ziņo, ka vismaz deviņi dalībnieki bijuši vecumā zem 16 gadiem.

Ikviens, kas veiksmīgi pabeidza nometnē rīkotās apmācības, saņēma "sertifikātus", kas kalpo kā pierādījums, ka ir pabeigtas mācības.

Starp zināmākajiem cilvēkiem, kuri pabijuši nometnē, minēts Al Mahdi Ovlads Manšara no Marokas, kurš "Daesh" dokumentos tika aprakstīts kā ķīmisko raķešu speciālists.

Savukārt otrajā nometnē, kuru pabeiguši 110 "absolventi", bija pieminēts arī Abu Dujans al Britans no Mančesteras, kurš "Daesh" papīros bija nodēvēts par Anošu.

Kā liecina raidsabiedrības rīcībā nonākušie dati, 1992. gadā dzimušais Britans dzīvojis Mančesterā, bet uz Sīriju aizceļojis 2013. gadā.

Jau ziņots, ka bijušais "Daesh" dalībnieks, kas vīlies šajā grupējumā, nodevis "Sky News" šos dokumentus atmiņas kartē, kas tikusi nozagta grupējuma iekšējās drošības policijas vadītājam.

Telekanāla rīcībā šādi nonāca desmitiem tūkstošu dokumentu ar "Daesh" pievienojušos džihādistu vārdiem, adresēm, tālruņu numuriem un ģimenes kontaktiem.

Šie dokumenti ir veidlapas, kas jāaizpilda "Daesh" savervētajiem, lai tiktu uzņemti šajā organizācijā. Tajos ir informācija par 51 valsts pilsoņiem.

""Sky News" ir informējis varas iestādes par šo ieguvumu," telekanāls vēstīja savā interneta vietnē. Iekšlietu un Ārlietu ministrijas vēl nav sniegušas komentārus.

Daži no šiem dokumentiem ietver informāciju par iepriekš nezināmiem džihādistiem Ziemeļeiropā, ASV un Kanādā, Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos, ziņoja "Sky News".

"Sky News" demonstrētas šo dokumentu kopijas liecina, ka savervētajiem bija jāatbild uz 23 jautājumiem, tostarp par asinsgrupu, mātes pirmslaulību uzvārdu, "šariāta izpratnes līmeni" un iepriekšēju pieredzi.

Telekanāls saņēmis šos dokumentus no Sīrijas nemiernieku grupējuma "Brīvā Sīrijas armija" bijušā dalībnieka, kurš vēlāk pievienojies "Daesh". Viņš sevi nosauca par Abu Hamedu.

Abu Hameds nozadzis atmiņas karti ar dokumentiem un tos Turcijā nodevis kādam žurnālistam, paskaidrojot, ka aizgājis no "Daesh" tāpēc, ka šajā grupējumā sabrukuši islāma noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!