Foto: AFP/Scanpix

Norvēģijas populistiskās labējās "Progresa partijas" biedrs Klauss Forbergs portālā "Facebook" paziņojis, ka viņš "gandrīz saprot" 21 gadu veco zviedru, kurš pagājušajā ceturtdienā skolā sarīkoja slaktiņu ar zobenu, raksta "The Local".

Forbergs, kurš ir domes deputāts Krāgerē pilsētā Norvēģijas dienvidos, "Facebook" grupā "Stop the extreme mass immigration" ("Apturēt ekstrēmo masu imigrāciju") ierakstīja, ka "varot gandrīz saprast to zviedru muļķi, kurš haotiski skraidīja pa skolu ar zobenu". Viņš arī norādīja, ka zviedru jaunieti par muļķi nosaucis tikai tāpēc, ka viņš vilcis masku.

Forbergs skaidroja, ka, viņaprāt, cilvēkus pastrādāt šādus noziegumus veicina Zviedrijas un Norvēģijas valdību nespēja kontrolēt imigrāciju no musulmaņu valstīm. "Musulmaņi šobrīd maina Norvēģijas sabiedrību," viņš raksta.

Pēc publiskās uzbrucēja Antona Lundina-Petersona nozieguma attaisnošanas partija pilnībā norobežojusies no Forberga izteikumiem. Partijas līderis Torleifs Flīss Vikre norādīja, ka šāds paziņojums ir "totāli nepieņemams".

"The Local" vēsta, ka Norvēgijas premjere Erna Solberga pēc labējā politiķa ieraksta "Facebook" paziņojusi, ka ir pilnībā nepieņemami politiķiem jebkādā veidā atbalstīt vardarbību. "Ir pieņemami diskutēt par politiku un paust bažas, kas kādam var būt, bet nav pieņemami iedrošināt uz vardarbību vai to atbalstīt."

Vēlāk gan Forbergs sapratis savu kļūmi un norādījis, ka nožēlo, ka to rakstījis un ka rakstītais tā ticis uztverts, skaidrojot, ka ne jau viņš ierosinājis šo uzbrukumu un neiedrošina ko tādu pastrādāt arī citus.

Jau ziņots, ka Lundina-Petersona uzbrukumā mira 21 gadus vecs skolotāja asistents un kāds 15 gadus vecs skolēns, kā arī virkne skolēnu tika ievainoti, bet pats kamuflāžas krāsas drēbēs ģērbušais jaunietis mira pēc tam, kad policija viņu sašāva. Policija atklāja, ka uzbrucējs savus upurus izvēlējies pēc ādas krāsas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!