Foto: AFP/Scanpix
Norvēģu terorists Anderss Bērings Breiviks, kurš izcieš 21 gada cietumsodu par 77 cilvēku nogalināšanu 2011.gada vasarā, lūdzis atļauju apmeklēt mātes bēres, taču tas viņam nav atļauts, vēsta britu medijs "The Telegraph".

Breivika māte nomira piektdien Oslo 66 gadu vecumā pēc ilgas slimošanas. Notiesātais terorist izteica vēlēšanos doties uz mātes bērēm, taču cietuma amatpersonas norādījušas, ka šāda atļauja viņam nav dota.

Cietuma administrācijas norādījusi, ka Breiviks vēl nav izcietis pietiekami ilgu termiņu no piespriestā cietumsoda, lai viņam varētu atļaut atstāt ieslodzījumu. Izskatot viņa lūgumu, ņemti vērā arī drošības apsvērumi un noziegumu smagums, par kuriem Breiviks notiesāts.

Breivika advokāts Tords Jordens norādījis, ka notiesātais ļoti pārdzīvojot atteikumu, jo māte viņam ļoti daudz nozīmējusi. Advokāts sacījis, ka lūgs cietuma administrāciju šo lēmumu pārskatīt. Breiviks māti pēdējo reizi bija redzējis martā, kad viņa cietumā apmeklēja dēlu.

Jau vēstīts, ka tiesa Breivikam par teroraktu sarīkošanu un 77 cilvēku nogalināšanu piesprieda maksimālo - 21 gadu - cietumsodu ar iespēju termiņu pagarināt.

Breiviks 2011. gada 22.jūlijā sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kur gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši "preventīvs pasākums", lai pasargātu Eiropu no "musulmaņu invāzijas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!