Foto: Publicitātes foto
Svētdien, 1. maijā Vatikānā norisināsies svinīgais dievkalpojumam par godu pāvesta Jāņa Pāvila II beatifikācijai jeb pasludināšanai par svētīgu.

Romas Katoliskās baznīcas vēsturē tas ir unikāls gadījums, kad beatifikācijas process noslēgts tik īsā laika posmā.

Svinības sākās jau 30. aprīlī ar vigīliju un noslēgsies ar pateicības Sv. Misi 2. maijā. To programmā tiks akcentēta Jāņa Pāvila II personības bagātība un viņa pontifikāta ietekme uz Romas diecēzi un visu pasauli.

Svinīgā beatifikācijas liturģija sekos sagatavošanās stundai, kuras laikā ticīgie lūgsies Dieva Žēlsirdības kronīti, ko iedibināja svētā Marija Faustīne Kovaļska un kas bija īpaši tuvs lūgšanas veids svētīgajam Jānim Pāvilam II. Sagatavošanās noslēgsies ar lūgšanu par žēlsirdību pasaulei un himnu "Jezu ufam tobie". Tad sekos Mise ar Žēlastības svētdienas lasījumiem. Beatifikācijas rita beigās, skanot Himnai svētīgajiem latīņu valodā, tiks svinīgi atklāts gobelēns, kurā attēlots jaunais svētīgais.

Pēc beatifikācijas ceremonijas pāvests un koncelebrējošie kardināli dosies uz Pāvesta altāri Bazilikā un pavadīs brīdi lūgšanā jaunā svētīgā mirstīgo atlieku priekšā. No šī vakara tie, kas to vēlēsies, varēs godināt Jāņa Pāvila II mirstīgās atliekas.

Kristīgā pasaule Jāni Pāvilu II salīdzina ar prasmīgu valstsvīru, jo viņam bija gudra politiķa vēriens – plāns un vīzija. Viņam piemita arī neatlaidība un drosme šo vīziju īstenot. Viņš tikās ar cilvēkiem, nepārtraukti apceļoja pasauli, lai ietekmētu šīs pasaules varenos, un darīja visu iespējamo par spīti briesmām.

Arī Jānim Pāvilam II, tāpat kā Linkolnam, Kenedijam, Reiganam un Palmem, tika raidīta atentāta lode, jo visiem šiem cilvēkiem piemita reāla vara ietekmēt pasaules notikumus, iestājoties pret paštaisnību, naidu, neticību, savtību un bezcerību.

Latvijas iedzīvotāji beatifikācijas dievkalpojumam varēs sekot līdzi ar Latvijas Televīzijas 1. kanāla starpniecību. Tiešraides sākums 1. maijā plkst. 11:00. Tāpat kā Velsas prinča Viljama un Keitas Midltones kāzu gadījumā, arī Jāņa Pāvila II beatifikācijas dievkalpojuma tiešraidei Latvijas Televīzija (LTV) izmantos Eiropas raidorganizāciju apvienības (EBU) doto raidsignālu, ko šajā gadījumā EBU visu Eiropas valstu sabiedriskajām televīzijām piedāvā bez maksas.

TV programma

Beatifikācija (lat. val. beatificatio) ir kādas personas pasludināšana par svētīgu. No 17. gs. beatifikācija ir nepieciešamais etaps kanonizācijai – pasludināšanai par svēto. Detalizēta beatifikācijas un kanonizācijas kārtība tika izstrādāta pāvesta Urbāna VIII laikā 1642. gadā. Pirmā beatifikācija pēc jaunās kārtības, kura ir spēkā arī šobrīd, tikai veikta attiecībā uz Sv. Francisku 1662. gadā un to veica pāvests Aleksandrs VII. Baznīcas likumdošana attiecībā uz beatifikāciju tika pilnveidota pāvesta Benedikta XIV laikā, savukārt beatifikācijas procesa reformas veica pāvesti Pāvils VI (1969) un Jānis Pāvils II (1983). Beatifikācijas ceremonija pēc likuma notiek Svētā Pētera bazilikā. Ceremonijas laikā tiek atklāts svētīgā attēls, tiek lasīts dekrēts par jauno svētīgo un tiek dziedāta himna "Dievs, mēs Tevi slavējam (Te Deum).


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!