Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama trešdien brīdināja, ka būs gatavas papildu sankcijas pret Krieviju, ja tā nerīkosies ātri spriedzes mazināšanai Ukrainas austrumos.

Telefonsarunā ar Itālijas premjerministru Mateo Renci Obama arī solīja izdarīt spiedienu uz Krieviju, lai tā pārliecinātu bruņotos grupējumus ievērot pamieru, ziņo Baltais nams.

Abi līderi vienojās "koordinēt pasākumus papildu izmaksu radīšanai Krievijai, ja tā nerīkosies ātri, lai deeskalētu situāciju Ukrainas austrumos", teikts Baltā nama paziņojumā.

Obama un Renci arī "uzsvēra nepieciešamību Krievijai izmanot savu ietekmi uz separātistu grupējumiem, lai pārliecinātu tos ievērot pamieru, un Krievijai nekavējoties spert konkrētus soļus ieroču un kaujinieku plūsmas apturēšanai pāri robežai".

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!