Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama un Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien vienojušies tuvāko dienu laikā noorganizēt augsta līmeņa tikšanos, lai apspriestu mediju publiskoto informāciju par ASV specdienestu veikto iespējamo Eiropas Savienības (ES) institūciju un dalībvalstu izspiegošanu.

Nedēļas nogalē vācu izdevums "Der Spiegel", atsaucoties uz slepeniem dokumentiem, ziņoja, ka ASV Nacionālā drošības pārvalde (NSA) izspiegojusi ES diplomātiskās misijas.

"Der Spiegel" norādīja, ka par daļu no slepenajiem dokumentiem izdevumam izdevies konsultēties ar bijušo NSA līgumdarbinieku un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehnisko darbinieku Edvardu Snoudenu, kuru Vašingtona izsludinājusi starptautiskā meklēšanā par slepenas ASV izlūkdienestu informācijas izpaušanu.

Avoti Eiropā ziņo, ka šis skandāls izprovocējis patiesas dusmas un var izraisīt nopietnu politisko krīzi. ES, Francija un Vācija pieprasījušas Vašingtonai paskaidrojumus.

Baltais nams informējis, ka Obama telefonsarunā ar Merkeli apliecinājis viņai ASV nopietno attieksmi pret Eiropas sabiedroto bažām.

Plānots, ka ASV un ES amatpersonas šo jautājumu apspriedīs 8.jūlijā, bet tuvāko dienu laikā tiks noorganizēta arī ASV un Vācijas drošības dienestu amatpersonu tikšanās.

Kā ziņo Baltais nams, Obama un Merkele abi apliecinājuši savu atbalstu transatlantiskajām tirdzniecības sarunām, kas nule kā sākušās.

Pirmdien vizītes laikā Tanzānijā Obama solīja sniegt visu informāciju, ko pieprasīs Eiropas sabiedrotie attiecībā uz apsūdzībām spiegošanā.

"Ikviens izlūkdienests, ne tikai mūsu, bet ikviens Eiropas izlūkdienests, ikviens Āzijas izlūkdienests (..), darīs vienu lietu: tie centīsies labāk izprast pasauli un to, kas notiek pasaules galvaspilsētās" un tamdēļ izmantos avotus, "kas nav pieejami caur "New York Times" vai "NBC News," vienlaikus norādīja Obama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!