Valdības spēkiem, šiītu grupējumiem un Kurdistānas pešmergai tuvojoties Mosulai, Irākas premjerministrs un armijas virspavēlnieks Haiders al Abadi izteicis aicinājumu džihādistiem padoties, norāda BBC. "Viņiem nav izvēles. Vai nu viņi padodas vai mirst," televīzijā skaidrojis al Abadi.

Valdības spēki un tās sabiedrotie ar ASV vadītās starptautiskās koalīcijas gaisa atbalstu Mosulai tuvojas vienlaikus no trim pusēm, turklāt speciālo uzdevumu vienības ar pešmergas jeb kurdu zemessardzes palīdzību atrodas jau aptuveni kilometru uz austrumiem no pilsētas administratīvās robežas.

Foto: AFP/Scanpix

Tikmēr vairums Mosulas kaujā iesaistīto Irākas armijas daļu sunnītu metropolei tuvojas no dienvidiem. Kaujā par Mosulu devušies kopumā ap 50 000 profesionālu karavīru un dažādu kaujinieku lieli spēki.

Ciemos un pilsētās karavīri saskaras ar regulāru pretestību. Tostarp par vienu no populārākajām "Daesh" stratēģijām kļuvusi pašnāvnieku vadītu ar sprāgstvielām piepildītu automašīnu ietriekšana militārajās kolonnās. Lielais to vairums gan tiek iznīcinātas pirms mērķa sasniegšanas.

Lai gan jau pirmdienas vakarā tika ziņots, ka Irākas armija apšauda Mosulas rajonus, karavīri vēl nav iegājuši pašā pilsētā, un nav zināms, kad tas plānots.

Pilsēta ir lielākais un nozīmīgākais džihādistu grupējuma nocietinājums Irākā. "Mēs noslēgsim "Daesh" no visām pusēm un ar Dieva žēlastību nocirtīsim čūskas galvu. Viņiem nebūs izejas un iespējas izbēgt," norādījis premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!