Foto: AFP/Scanpix
Krievijas tiesa par 2009.gadā Maskavas-Sanktpēterburgas reisa ātrvilcienā "Ņevas ekspresis" sarīkoto sprādzienu, kurā tika nogalināti 28 cilvēki, otrdien piesprieda cietumsodus desmit ingušu kaujiniekiem, četriem no viņiem - mūža ieslodzījumu.

Tveras apgabala tiesa visus desmit atzina par vainīgiem terorakta plānošanā, piederībā nelegālam bruņotam grupējumam un aizliegtu ieroču glabāšanā, vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

Visi notiesātie ir Čečenijas kaimiņrepublikas Ingušijas iedzīvotāji.

Četriem bandas vadoņiem tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu, bet sešiem pārējiem - no septiņiem līdz astoņiem gadiem cietumā.

Kaujinieki tika arestēti Krievijas drošības spēku specoperācijas gaitā 2010.gada martā Ekaževas ciematā Ingušijā. Šajā pat operācijā astoņi citi aizdomās turamie tika nogalināti.

Izņemot vienu, visiem pārējiem otrdien notiesātajiem ir uzvārds Kartojevs. Mūža ieslodzījums tika piespriests arī Zelemhanam Auševam

Nav zināms, vai visi notiesātie Kartojevi ir radinieki. Ņemot vērā, ka Ingušijā izplatīts ir visai neliels uzvārdu skaits, tie arī varētu nebūt ar tiešām radniecības saitēm saistīti cilvēki.

Viens no apsūdzēto advokātiem - Musa Plijevs - solīja spriedumu pārsūdzēt.

"Visas izmeklēšanas gaitā netika sniegta neviena liecība, kas pierādītu apsūdzēto vainu," sacīja advokāts. "Tiesa nebija objektīva, un šis spriedums nav taisnīgs."

Spridzeklis "'Ņevas ekspresī" tika detonēts ar tālvadības mehānismu. Atšķirībā no citiem teroraktiem, kas nākamajos gados tika sarīkoti Maskavas metro un lielākajā lidostā, šajā uzbrukumā spridzinātāji pašnāvnieki nebija iesaistīti.

Atbildību par sprādzieniem "Ņevas ekspresī" uzņēmās čečenu islāmistu līderis Doku Umarovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!