Foto: Sputnik/Scanpix
Tiesa piespriedusi naudassodus un piespiedu sabiedriskos darbus vairākām sievietēm, kuras sarīkoja protesta akciju Beslanas traģēdijas bojāgājušo piemiņai veltītā pasākumā, vēsta "Current Time".

Piecas sievietes, kuru bērni gāja bojā 2004. gada 1. septembrī notikušajā ķīlnieku sagrābšanā Beslanas skolā Nr. 1, piemiņas pasākuma laikā ceturtdien novilka virsjakas un zem tām bija t-krekli ar uzrakstu "Putins – Beslanas bende".

Sievietes pieprasīja izmeklēt pirms 12 gadiem notikušo traģēdiju, norādot, ka ķīlnieku atbrīvošanas operācijā drošības spēki ēku, kurā joprojām atradās bērni, pamatīgi apšaudīja, tostarp no tankiem un ugunsmetējiem.

Akcijas dalībnieces tika aizturētas un tika ierosināta administratīvā lieta par nelikumīga mītiņa rīkošanu. Tiesas sēde turpinājās līdz trijiem naktī.

Rezultātā Svetlanai Margijevai, Ellai Kesajevai un Emīlijai Bzarovai piespriestas 20 stundas sabiedrisko darbu. Emmai Betrozovai un Žannai Cirihovai jāmaksā 20 000 rubļu (275 eiro) sods katrai. Sabiedriskie darbi piespriesti arī Fatimai Cirohovai, kura protesta akcijā nepiedalījās, bet atradās blakus. Tiesa nosprieda, ka viņa "atradās sieviešu grupā" un "pieļāva izteikšanos".

2004. gada 1. septembrī Ziemeļosetijas pilsētas Beslanas skolā Nr. 1 svinīgā mācību gada atklāšanas pasākuma laikā 32 teroristi sagrāba par ķīlniekiem vairāk nekā tūkstoti skolēnu, viņu vecāku un skolotāju.

Ķīlnieku krīzē gāja bojā 186 bērni, 17 skolotāji, 111 radinieku un citu klātesošo, 19 drošībnieku un civilo glābēju. Viens no teroristiem tika sagūstīts dzīvs, viņam piespriests mūža ieslodzījums. Drošības spēki skolas ieņemšanā izmantoja tankus, raķetes un citus smagos ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!