Foto: AP/Scanpix

Spānijas banku asociācija AEB pirmdien paziņoja, ka asociācijā ietilpstošās bankas uz diviem gadiem apturēs tādu hipotekāro kredītu parādnieku izlikšanu no mājokļiem, kuri ir nonākuši ārkārtējā situācijā, – šāds lēmums pieņemts, reaģējot uz pēdējā laikā notikušajām vairāku izmisušu parādnieku pašnāvībām.

Asociācija ir nolēmusi "nākamos divus gadus iesaldēt izlikšanu galējas nepieciešamības gadījumā", sacīta AEB paziņojumā.

Spānijā kopš nekustamā īpašuma burbuļa pārsprāgšanas 2008.gadā bankas izlikušas no mitekļiem 400 tūkstošus cilvēku, kuri vairs nespēj veikt aizņēmuma atmaksu, jo recesijas dēļ ir zaudējuši darbu.

Tomēr eļļu ugunī ielēja 53 gadus vecās Amaijas Eganas liktenis – sieviete piektdien izdarīja pašnāvību, izlecot no sava dzīvokļa ceturtajā stāvā, brīdī, kad tiesu izpildītāji mēģināja viņu izlikt no mājokļa atbilstoši pašreiz spēkā esošajiem likumiem.

Notikušais Spānijas Basku autonomā apgabala Barakaldo pilsētā pamatīgi satricinājis sabiedrību, kura apsūdz bankas par to, ka tās nerēķinās ar bezdarba līmeņa lēcienu valstī līdz 25%, lai gan banku glābšanai ir iztērēta nodokļu maksātāju nauda un tās ir saņēmušas Eiropas Savienības atbalsta paketi 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) apmērā.

"Tās nav pašnāvības. Viņi [bankas un politiķi] ir slepkavas. Bankas un politiķi darbojas kopā. Pārtrauciet izlikšanas!" – ar šādu transparentu Madrides ielās sestdien iznāca futbola komandas "Rayo Vallecano" atbalstītāji.

Pagājušajā mēnesī dzīvi pašnāvībā beidza vēl kāds cilvēks, kas bankas parāda dēļ bija izlikts no mitekļa.

Spānijas valdība ir paziņojusi, ka veiks izmaiņas likumā par parādnieku izlikšanu no mājokļiem, kas iegādāti uz kredīta.

Pašlaik Spānijā mājokļu cenas ir kritušās par 30% – tas nozīmē, ka tūkstošiem cilvēku, kuri buma laikā paņēma hipotekāros kredītus, tagad bankām ir parādā krietni lielākas summas nekā viņu mājokļa vērtība. Saskaņā ar Spānijas pašreiz spēkā esošo likumu maksātnespējīgiem aizņēmējiem, kuri savas mājas vai dzīvokļus atdod bankām, saglabājas pienākums atmaksāt visu hipotekārā kredīta summu kopā ar procentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!