Foto: Reuters/Scanpix

Gadījumā, ja Ukraina tuvāko gadu laikā vienosies par bezvīzu režīmu ar Eiropas Savienību (ES), tad valsti sagaida masveida iedzīvotāju aizplūšana, portālam "zn.ua" sacīja Ukrainas naudas pārskaitījumu un migrantu banku eksperts Andrejs Gaiduckis.

"Var prognozēt, ka tuvāko gadu laikā pēc vīzu režīma atcelšanas no Ukrainas izbrauks ap trīs miljoniem cilvēku, lielākoties uz ES," atzīmē Gaiduckis. "Lai gan sagaidāma tikai vīzu atcelšana, nevis ES darba tirgus liberalizācija ukraiņiem, ļoti augstā atalgojuma atšķirība stipri motivēs mūsu līdzpilsoņus izbraukt ārpus robežas," uzskata eksperts.

Galvenie iemesli ukraiņu emigrēšanai, pēc eksperta domām, būs saspringta iekšpolitiskā situācija, sarežģīts ekonomiskais stāvoklis un no tā izrietošā iedzīvotāju nodarbinātības un ienākumu līmeņa pazemināšanās.

Sagaidāms, ka bezvīzu režīms starp Ukrainu un ES var tikt noteikts tuvāko divu gadu laikā. Vairāki eksperti pieļauj, ka pēc tā sāksies masveida iedzīvotāju izplūšana no valsts. Gaiduckis norāda, ka šāda veida situāciju pieredzējušas Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis, kuru iedzīvotāji sākušas aktīvi emigrēt pēc viņu valstu iestāšanās ES.

Pēc Polijas Austrumu pētniecības centra prognozēm, ukraiņu emigrācija būs pastiprināta līdz 2028. gadam. Eksperti pieļauj, ka tuvāko divu gadu laikā vairāk nekā miljons ukraiņu dosies uz Poliju.

Bruņotā konflikta laikā no Ukrainas uz Krieviju devās vismaz 400 000 bēgļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!