Foto: AFP/Scanpix

Mjanmas valdība ir paziņojusi par 452 ieslodzīto amnestiju pirms plānotās ASV prezidenta Baraka Obamas vizītes, vēsta aģentūra AP.

Šis lēmums ir labās gribas apliecinājums, kuram ir jādemonstrē Mjanmas valdības apņemšanās turēties pie demokrātiskām pārmaiņām, vēsta vietējie mediji.

Amnestējamo personu sarakstā ir arī politieslodzītie, atsaucoties uz vietējo mediju ziņoto, vēsta raidsabiedrība BBC. Precīzs atbrīvojamo politisko cietumnieku skaits nav zināms. Cilvēktiesību aktīvisti norāda, ka valstī ir vismaz 300 politisku motīvu dēļ notiesātu personu.

Obamas ierašanās būs vēsturē pirmā ASV prezidenta vizīte šajā valstī. Mjanmas amatpersonas uzskata, ka vizīte liecina par to, ka starptautiskā sabiedrība atzīst valsts nopelnus politiskās vides liberalizēšanā.

Jau vēstīts, ka Mjanmā daudzus gadus valdīja militārā hunta, apspiežot jebkādus opozīcijas centienus paust pretēju viedokli. Tas noveda pie Mjanmas starptautiskas izolācijas, dažādas sankcijas piemēroja gan Eiropas valstis, gan ASV.

2010.gadā Mjanmā pirmo reizi 20 gadu laikā notika parlamenta vēlēšanas, pēc kurām pie varas nāca civila valdība, kas gan joprojām uzturēja ciešas saites ar bruņotajiem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!