Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Polijas valsts energokompānija "Enea" otrdien atklāja Eiropā lielāko ar oglēm darbināmo spēka agregātu laikā, kad citas valstis grib atteikties no siltumnīcefekta gāzes emitējošo fosiliju degvielu izmantošanas.

"Enea" atklāja spēka agregātu ar 1075 megavatu jaudu, kuru uzbūvējusi Japānas firma "Mitsubishi Hitachi Power Systems" Kozenices elektrostacijā. Tā papildinās apmēram desmit citus spēka agregātus šajā stacijā, kuru jauda ir no 250 līdz 300 megavatu katram.

"Sekcija B11 ir lielākā un mūsdienīgākā Eiropā," sacīja "Enea" ražošanas vadītājs Kšištofs Figats ceremonijā, kura tika tiešraidē pārraidīta internetā, atzīmējot 1,5 miljardus eiro vērtā projekta īstenošanu.

Kozenices elektrostacijas kopējā jauda tagad ir apmēram 4000 megavatu. Tā izlieto apmēram trīs miljonus tonnu ogļu gadā, galvenokārt no Bogdankas raktuves Polijas dienvidos.

Polijas pilsētā Belhatovā pie Lodzas atrodas Eiropas lielākā ar oglēm darbināmā elektrostacija, kas vienlaikus ir viena no lielākajām ar oglēm darbināmajām elektrostacijām pasaulē. Ogļrūpniecība vēl arvien ir svarīga nozare Polijā, un tajā strādā apmēram 100 000 cilvēku. Apmēram 90% elektroenerģijas Polijā tiek saražoti, izlietojot akmeņogles un lignītu.

"Jaunais spēka agregāts palielinās Polijas un poļu tautas enerģētisko drošību, kas ir ekonomiska un politiska prioritāte mūsu valstij," sacīja jaunais premjerministrs Mateušs Moraveckis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!