Foto: EPA/LETA

Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis ierosinājis valstī izbūvēt savu pretraķešu aizsardzības sistēmu, kas pasargātu republiku no uzbrukumiem no gaisa un nākotnē kļūtu par NATO aizsardzības vairoga daļu, ziņo "Itar Tass".

Savus plānus Polijas prezidents izklāstījis sestdien publicētajā intervijā laikrakstā "Vprost". Iepriekš Polija piekritusi izvietot savā teritorijā ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas iekārtas, taču tas izraisīja asus Krievijas iebildumus, vēlāk no projekta atteicās.

"Mūsu kļūda bija tāda, ka mēs, pieņemot ASV piedāvājumu, nepietiekami ņēmām vērā politisko risku, ko var izraisīt ASV prezidenta maiņa. Par to arī esam samaksājuši," secinājis Komorovskis.

"Tagad mums ir novecojušās sistēmas, kuras aizvien mazāk spēj aizstāvēt mūsu valsti," klāstījis prezidents, piebilstot, ka tērēt līdzekļus šo sistēmu atjaunošanai nav lietderīgi.

Jau vēstīts, ka iepriekšējā ASV prezidenta Džordža Buša administrācija plānojusi Eiropā izvietot savu pretraķešu aizsardzības sistēmu, Polijā paredzot izvietot 10 pretraķešu iekārtas, bet Čehijā – radaru.

Pēc prezidenta maiņas, pašreizējais ASV līderis Baraks Obama koriģējis pretraķešu aizsardzības sistēmas plānus, sašaurinot programmu, un saskaņā ar jauno stratēģiju Poliju plānots iekļaut sistēmā vien 2018.gadā, izvietojot tās teritorijā mobilas pretraķešu iekārtas, bet 2020.gadā tos aizstāt ar modernākām iekārtām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!