Foto: LETA

Lai gan Eiropadomes prezidents Donalds Tusks prognozējis, ka Eiropas Savienībai (ES) Ukraina varētu pievienoties vien pēc daudziem gadiem, tās prezidents Petro Porošenko, atsaucoties uz Latvijas pieredzi, cer, ka šī diena varētu pienākt krietni ātrāk, intervijā LTV raidījumam "1 pret 1" teica Porošenko.

"Kad Latvija stājās ES, daudzi skeptiķi teica, ka Latvija vai nu neiestāsies nemaz, vai paies vismaz 25 gadi līdz tas notiks. Taču apstākļi sakrita tā, ka Latvija kļuva par Savienības biedru daudz ātrāk," raidījumā teica Porošenko.

"Tas ir spēcīgs dzinulis mums reformas īstenot ātrāk, lai varam kļūt par ES biedru," pauda Ukrainas prezidents, priecājoties, ka daudzas valstis jau atbalsta valsts integrāciju ES.

Lai gan šobrīd medijos biežāk atsaucas uz Lisabonas līguma 50. pantu, kuru 29. martā iedarbināja Lielbritānija, Porošenko atgādināja par līguma 49. pantu – jebkurai Eiropas valstij ir pilnas tiesības pieteikties dalībai Savienībā. "ES durvis ir atvērtas Ukrainai," teica Porošenko.

Porošenko arīdzan atbalstīja Tuska versiju par vēlamo ES nākotni, kuras spēks garantē valstu suverenitāti. "Es vēlos redzēt brīvu, demokrātisku, spēcīgu un efektīvu Eiropu," teica Porošenko.

Ukrainas prezidents pauda, ka apdraudējums spēcīgai ES ir Krievija – Vladimira Putina vadītā valsts cenšoties sašķelt demokrātisko pasauli. "Tā ir ne tikai Ukrainas, Baltijas valstu vai Latvijas problēma. Tā ir visas pasaules problēma," bažījās Porošenko, precizējot, ka savu mērķi Krievija sasniedz, izmantojot hibrīdkaru, kā arī, finansējot populistu kustības un medijus.

Porošenko gan norādīja, ka vēlēšanu iznākums Nīderlandē, kur labēji radikālais kandidāts Gērts Vilderss neguva cerēto uzvaru, pierāda – eiropieši savus līderus izvēlas daudz atbildīgāk nekā Putins uzskatīja.

Raidījumā Ukrainas prezidents norādīja, ka viņam ir plāns attiecībā uz Krievijas anektētajām teritorijām. Plāna pamatā ir 2015. gadā noslēgtā Minskas vienošanās. Porošenko cer, ka pēc demokrātiski notikušām vēlēšanām Krievijas okupētajās teritorijās Ukrainai būs iespējas uzsākt sarunas ar ievēlētajiem līderiem. "Diemžēl Krievijas pusei ir grūtības saprast, ko nozīmē brīvas un demokrātiskas vēlēšanas," bažīgi pauda Porošenko.

Taujāts par Minskas vienošanās neefektivitāti, Porošenko norādīja, ka Putins vienošanos ir parakstījis, tāpēc viņš ir tieši atbildīgs par tās izpildi. "Viņš to nepilda, tāpēc pasaulei ir jābūt solidārai ar Ukrainu un jāpatur spēkā sankcijas, lai viņš būtu spiests sēsties pie sarunu galda un pieturētos pie Minskas vienošanās," uzsvēra Ukrainas prezidents.

Vēstīts, ka Porošenko otrdien viesojās Rīgā, tiekoties ar prezidentu Raimondu Vējoni un citām amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!