Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins aizvadījis miera sarunas ar Armēnijas un Azerbaidžānas prezidentiem, darbojoties kā vidutājs Kalnu Karabahas konflikta risināšanai.

Putins ar Armēnijas prezidentu Seržu Sargsjans un Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu tikās atsevišķi savā vasaras rezidencē Sočos.

Pēc tikšanās Krievijas prezidents paziņoja, ka abi līderi pauduši apņemšanos meklēt mierīgu risinājumu konfliktam, kas ievilcies ceturtdaļgadsimta garumā.

Aizvadītajās nedēļās starp pusēm uz robežas vairākkārt izcēlušās sadursmes, kas prasījušas vismaz 23 cilvēku dzīvības.

Erevānas atbalstītie armēņu separātisti kontroli pār Kalnu Karabahu sagrāba pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, un tam sekojošajā karā gāja bojā 30 000 cilvēku.

Neskatoties uz sarunām, kas turpinājušās kopš 1994.gada, kad tika panākts pamiers, miera līgumu starp abām valstīm nav izdevies noslēgt.

Sporādiskas sadursmes uz robežas notiek pastāvīgi, taču pēdējo dienu uzliesmojums liecina par iespējamo konflikta saasinājumu.

Baku piedraudējusi pielietot spēku, lai atgūtu kontroli pār Kalnu Karabahu, ja sarunas nedos rezultātus. Savukārt Erevāna solījusi uz jebkuru uzbrukumu atbildēt ar prettriecienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!