Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien televīzijā pārraidītā intervijā norādīja, ka Krievija nav gatava mainīt savu pozīciju Sīrijas jautājumā, tomēr viņš arī pauda cerību, ka gadījumā, ja novembrī ASV prezidenta amatā tiks pārvēlēts Baraks Obama, izdosies atrisināt Maskavas un Vašingtonas nesaskaņas par pretraķešu aizsardzības sistēmu.

Putins intervijā Krievijas televīzijas kanālam RT teica, ka Obama ir "godīgs cilvēks, kas patiešām vēlas daudz ko mainīt uz labu".

Vienlaikus Krievijas prezidents nosauca Obamas konkurenta republikāņa Mita Romnnija Krievijai pausto kritiku par kampaņas retorikas kļūdu, norādot, ka Romnija stāšanās ASV prezidenta amatā saasinātu nesaskaņas par ASV plāniem Eiropā izvietot pretraķešu aizsardzības vairogu, jo republikāņu kandidāts, kā uzsvēra Putins, Krieviju uzskata par ASV galveno ienaidnieku.

Romnijs reiz nosauca Krieviju "par neapšaubāmu mūsu svarīgāko ģeopolitisko ienaidnieku", solot, ka pēc uzvaras 6.novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās ASV attiecībās ar Krieviju "būs mazāk elastīguma un stingrāks mugurkauls".

"Par Romnija kunga pozīciju ir saprotams, ka tā ir daļa no [priekšvēlēšanu] kampaņas retorikas, bet domāju, ka tā, protams, bez šaubām ir kļūda," paskaidroja Krievijas prezidents un piebilda, "ka tā uzvesties starptautiskajā telpā ir tas pats, kas savas valsts iekšpolitikā izmantot nacionālisma un segregācijas instrumentus".

Tomēr Putins solīja, ka Krievija turpinās sarunas ar Vašingtonu par pretraķešu aizsardzības sistēmu, bet "aizsargās sevi un saglabās stratēģisko līdzsvaru", ja ASV virzīs pretraķešu vairoga attīstību, ko Maskava uztvers kā draudu.

Uz jautājumu, vai Krievija, kas jau izmantojusi savas veto tiesības, lai bloķētu trīs Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes rezolūcijas Sīrijas krīzes risināšanai, varētu mainīt savu pozīciju, Putins atbildēja ar pretjautājumu: "Kādēļ tikai Krievijai ir jāpārvērtē sava pozīcija?" un uzsvēra, ka arī Krievijas partneriem to vajadzētu darīt.

"Pašlaik kāds izmanto "Al Qaeda" kaujiniekus vai cilvēkus no citām organizācijām ar tikpat ekstrēmiem uzskatiem, lai sasniegtu savus mērķus Sīrijā," pastāstīja Krievijas prezidents un piebilda, ka "tā ir ļoti bīstama un tuvredzīga politika".

Kā salīdzinājumu Putins izmantoja ASV Gvantanamo līča karabāzes cietumā ieslodzītos islāmistu kaujiniekus, paziņojot, ka tikpat labi "varētu atvērt Gvantanamo vārtus un izlaist Gvantanamo ieslodzītos Sīrijā, lai tie tur cīnās. Tas ir tas pats".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!