Foto: AFP/Scanpix

Rietumvalstis ceturtdien paudušas nosodījumu Krievijas tiesas spriedumam opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija prāvā, ar kuru prezidenta Vladimira Putina kritiķim piespriesti pieci gadi cietumā.

Eiropas Savienība (ES), nosodot spriedumu, uzsvēra, ka Navaļnijam izvirzītās apsūdzības krāpšanā ir nepamatotas, turklāt opozīcijas līdera apcietināšana raisa "nopietnus jautājumus" par likuma varu Krievijā.

ES augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone ir "satraukta par Kirovas tiesas šodien pieņemto spriedumu, ar kuru apsūdzētie atzīti par vainīgiem, un cietumsodiem", kas piespriesti Navaļnijam un līdzapsūdzētajam Pjotram Oficerovam, pavēstīja Eštones preses pārstāvis.

"Prāvas gaitā viņiem izvirzītās apsūdzības netika pamatotas," norādīja amatpersona.

"Šis rezultāts, zinot par procesuālajiem trūkumiem, raisa nopietnus jautājumus par stāvokli, kādā atrodas likuma vara Krievijā," viņš piebilda.

Eštone cer, ka "viņu spriedumi no jauna tiks izsvērti apelācijas procesā".

Beļģijas bijušais premjerministrs Gijs Verhofstats, kurš Eiropas Parlamentā vada frakciju "Liberāļu un demokrātu alianse par Eiropu", sacīja, ka ir "šokēts".

"Šis politiskais spriedums neatstāj vietu šaubām, ka blēži un zagļi Maskavā gūst virsroku," sacīja ekspremjers.

Francijas satraukumu par Navaļnija notiesāšanu apliecināja Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Filips Laljo.

ASV par Kirovas tiesas spriedumu ir "stipri vīlušās", apliecināja Savienoto Valstu vēstnieks Maskavā Maikls Makfols.

"Mēs esam stipri vīlušies par Navaļnija notiesāšanu, kā arī šīs tiesas, kā var saprast, politisko motivāciju," tviterī norādījis vēstnieks.

Vācijas kanclere Angela Merkele Navaļnijam piespriesto sodu nodēvējusi par "neproporcionālu", savukārt Berlīnes valdības Krievijas jautājumu koordinators opozīcijas līdera tiesāšanu nosaucis par "paraugprāvu".

Navaļnija notiesāšana "raisa šaubas, vai kriminālā justīcija bijis galvenais motīvs", norādīja Merkeles preses pārstāvis Štefens Zeiberts.

"Pieci gadi cietumā šķiet neproporcionāli, ņemot vērā, par kādiem noziegumiem viņš apsūdzēts," sacīja amatpersona.

"Kanclere sarunās ar Krievijas partneriem vairākkārt uzsvērusi to, cik svarīga ir likuma vara, konkrēti - tiesu sistēmas neatkarība."

Savukārt likumdevējs Andreass Šokenhofs, kurš kopš 2006.gada bijis Krievijas jautājumu koordinators Vācijas Ārlietu ministrijā, skaidroja, ka Navaļnijam cietumsods piespriests, lai opozicionāru neitralizētu "ar represīvām metodēm".

"Navaļnija lieta reprezentē tādu politiku, kas nepiecieš nekādas opozīcijas vai politiskās konkurences formas," sacīja Šokenhofs. "Attaisnojuši spriedumi Krievijas tiesu procesos ir 1%, bet politiskās tiesas prāvās nekad nav bijis attaisnojoša sprieduma."

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs, reaģējot uz spriedumu Navaļnija lietā, sacīja, ka Krievijai nevajadzētu "pielietot likuma varu selektīvā veidā".

"Esmu satraukts par Kirovas tiesas Navaļnijam piespriesto spriedumu," sacīja ministrs.

"Lēmums piespriest viņam piecus gadus no jauna atgādina par bažām, ko daudzi izjūt saistībā ar selektīvu likuma varas piemērošanu Krievijā," norādīja Heigs.

"Mēs saprotam, ka Navaļnija kungs grasās šo spriedumu pārsūdzēt," turpināja Heigs. "Es aicinu Krievijas valdību pilnā mērā cienīt taisnīguma principus un nodrošināt, ka likuma vara tiek piemērota nediskriminējošā un proporcionālā veidā."

Kirovas pilsētas Ļeņina rajona tiesa ceturtdien Navaļnijam tā dēvētajā "Kirovļes" lietā piesprieda piecus, bet otram apsūdzētajam - Oficerovam - četrus gadus cietumā.

Tiesnesis Sergejs Bļinovs, nolasot spriedumu, paziņoja, ka Navaļnijs, darbojoties kā neapmaksāts reģionālās valdības padomnieks, slepeni vienojies par mežrūpniecības uzņēmuma "Kirovļes" līdzekļu piesavināšanos.

Bļinovs uzsvēra, ka Navaļnijs "pastrādājis smagu noziegumu".

"Tiesa konstatēja, ka Navaļnijs organizējis noziedzīgu nodarījumu un vadījis šīs vērienīgās krāpšanas īstenošanu," sacīja tiesnesis.

Tūlīt pēc sprieduma nolasīšanas Navaļnijs tiesas zālē tika saslēgts rokudzelžos un aizvests.

Tiesnesis norādīja, ka "nav pamata nosacīta soda piemērošanai".

"Labi. Jūs te bez manis neskumstiet. Bet, galvenais, - neslinkojiet, krupis pats sevi no naftas caurules nenometīs," vēl pirms saslēgšanas roku dzelžos tviterī paspēja ierakstīt Navaļnijs.

Apsūdzēto advokāti spriedumu jau nodēvējuši par "nelikumīgu" un solījuši to pārsūdzēt.

Opozīcijas aktīvisti nosodījuši visu prāvu, kas ir pēdējā vairāku šādu tiesas procesu vairumā, ar kuru palīdzību Putins cenšas apslāpēt katru neapmierinātības izpausmi pret viņa 13 gadus ilgušo varu.

"Tā bija pilnībā safabricēta no sākuma līdz galam, un pat tiesnesis nevarēja pateikt, kas bijis šī nozieguma iemesls, kāda bijusi tā jēga," žurnālistiem sacīja bijušais Krievijas vicepremjers un viens no opozīcijas līderiem Boriss Ņemcovs, kurš arī bija klāt tiesas sēdē.

Opozīcijas aktīvisti solījuši Maskavā pie Kremļa sienām vēl ceturtdien sarīkot protesta akciju pret spriedumu. Savukārt Maskavas mērija brīdinājusi, ka šādas akcijas būtu nelikumīgas.

"Nav saņemts pieteikums atļaujas iegūšanai, un tas tiks uzskatīts par pretlikumīgu pasākumu," sacīja Maskavas drošības departamenta vadītājs Aleksejs Majorovs.

Navaļnijs teicis, ka 2018.gada prezidenta vēlēšanās metīs izaicinājumu Putinam. Viņš ir autors Kremļa partijas "Vienotā Krievija" palamai "blēžu un zagļu partija", kas ir kļuvusi par populāru šī politiskā spēka apzīmējumu.

Savā ierastajā bezkompromisa manierē Navaļnijs vēl šonedēļ publicēja detalizētu ziņojumu, kurā viens no tuvākajiem Putina sabiedrotajiem - Krievijas dzelzceļa uzņēmuma priekšnieks Vladimirs Jakuņins - tika apsūdzēts par to, ka viņam pieder plaši nedeklarēti īpašumi un biznesa aktīvi.

Prokuratūra prāvā pieprasīja piespriest Navaļnijam sešus gadus ilgu cietumsodu un un miljona rubļu (16 300 latu) sodanaudu.

Navaļnijs tika apsūdzēts par 16 miljonu rubļu (276 800 latu) piesavināšanos no mežrūpniecības uzņēmuma "Kirovļes", kas notikusi pirms vairākiem gadiem, kad Navaļnijs strādāja par Kirovas apgabala gubernatora Nikolaja Beliha padomnieku.

Trešdien Navaļnijs oficiāli tika reģistrēts kā kandidāts Maskavas mēra vēlēšanām, tomēr pēc sprieduma pasludināšanas viņa priekšvēlēšanu štāba vadītājs Leonīds Volkovs paziņoja, ka "atbilstoši iepriekš saskaņotam lēmumam" Navaļnija kandidatūra tiek atsaukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!