Foto: AFP/Scanpix

Serbija pirmdien piemin 15.gadskārtu, kas aprit kopš dienas, kad NATO uzsāka Serbijas bombardēšanu, šādi cenšoties panākt, lai prezidenta Slobodana Miloševiča valdība aptur karadarbību pret Kosovas albāņu separātistiem.

Serbijā gadadiena tiek atzīmēta ar piemiņas ceremonijām un citiem sarīkojumiem. Tā Belgradā tiks atklāts parks, godinot to 16 cilvēku piemiņu, kas tika nogalināti, kad NATO lidmašīnas bombardēja valsts raidorganizācijas RTS ēku.

Skolās notiks bombardēšanas gadadienai veltītas nodarbības, amatpersonas noliks piemiņas vainagus NATO bombardēšanā cietušajās vietās.

Kosovā, kur NATO uzlidojumi bija vērsti pret serbu pozīcijām, gadadienu pieminēs tikai serbu minoritāte. Kosovas albāņi uzlidojumus uzskata par vienu no svarīgākajiem notikumiem ceļā uz neatkarību.

11 nedēļas ilgušie NATO uzlidojumi bija alianses pirmā lielā kara aviācijas operācija Eiropā, un tā joprojām atstājusi dziļas rētas Serbijas tautas atmiņā, neraugoties uz Belgradas valdības nesenajiem centieniem pāršķirt jaunu lappusi valsts attīstībā.

NATO uzbrukumu uzsāka 1999.gada 24.martā - bez ANO Drošības padomes atbalsta -, pēc tam kad Miloševiča valdība bija atteikusies izbeigt operācijas pret albāņu partizāniem, kas cīnījās par Kosovas neatkarību.

NATO kara aviācija 78 dienas bombardēja Serbijas militāros un civilos objektus, arī Kosovā un Serbijas galvaspilsētā Belgradā, nodarot nopietnus postījumus infrastruktūrai un nogalinot vismaz vairākus simtus cilvēku.

Atbilstoši Serbijas valdības datiem bombardēšanā dzīvību zaudēja 2500 mierīgie iedzīvotāji, bet atbilstoši cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Human Rights Watch" aplēsēm nogalināti tika 500 civilisti.

Bombardēšana tika izbeigta 10.jūnijā, kad Serbija piekrita atvilkt karspēku no separātiskās provinces. Kosova tika pakļauta ANO administrācijai, un tur drošības uzturēšanai tika izvietoti NATO miera uzturētāji.

2008.gadā Kosova vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas, un līdz šim Kosovu kā neatkarīgu valsti ir atzinušas vairāk nekā 100 valstis, arī ASV un vairums Eiropas Savienības valstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!