Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas konfliktam "nav militāra risinājuma", piektdien sacīja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, vienlaikus norādot, ka nesaskata "nekādu tālāku lomu", ko alianse varētu veikt Sīrijā.

"Sīrijas konfliktam nav militāra risinājuma," preses konferencē Atēnās sacīja Rasmusens, uzsverot - lai izbeigtu Sīrijas konfliktu, jāpanāk politisks risinājums.

Viņš arī pauda atbalstu ASV un Krievijas gatavotajai starptautiskajai konferencei, kurā paredzēts panākt vienošanos Damaskas režīma un opozīcijas grupējumu pārstāvju starpā.

"Es mudinu Sīrijas valdību un opozīciju piedalīties šajā konferencē, kas, cerams, sagatavos ceļu paliekošam atrisinājumam," sacīja NATO ģenerālsekretārs.

Miera konferencē "Ženēva 2" tiks lemts par to, kā būtu īstenojama šajā Šveices pilsētā 2012.gada jūnijā pieņemtā deklarācija par Sīrijas pārejas valdības izveidošanu.

ANO un Arābu līgas miera sūtnis Lahdars Brahimi svētdien mudināja Sīrijas karojošās puses sākt sarunas "bez priekšnosacījumu" izvirzīšanas un pauda cerību, ka dialogs varētu sākties jau novembra beigās.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs šonedēļ norādīja, ka sarunas iespējamas tikai ar daļu Sīrijas opozīcijas.

Krievija, tāpat kā ASV, gaidāmajā Sīrijas miera konferencē "Ženēva 2" ir gatava runāt tikai "ar pareizu opozīcijas grupējumu izlasi, kurai piemīt zināma reprezentativitāte", sacīja ministrs.

Viņš arī pauda satraukumu, ka opozīcijas bruņotie grupējumi, kas kļūst arvien sašķeltāki, "Sīrijā gribētu radīt to, ko viņi sauc par šariata likumiem, un ne tikai Sīrijā vien, bet arī kaimiņu reģionos".

Krievija un ASV vienojušās līdz novembra vidum sarīkot Sīrijas konfliktā iesaistīto pušu miera sarunas.

Teju puse Sīrijas nemiernieku, kas cīnās pret prezidenta Bašara al Asara režīma spēkiem, ir džihādisti un radikālo islāmistu grupējumu biedri, teikts Lielbritānijas aizsardzības un izlūkošanas jautājumu ekspertu organizācijas "IHS Jane's" jaunākajā pētījumā.

Lai nepieļautu, ka NATO robežu tuvumā izveidojas "Vidusjūras Somālija", ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) sākusi izstrādāt plānus aviācijas triecieniem pret Sīrijas "Al Qaeda" līderiem. Uzlidojumos tiktu izmantotas kaujas bezpilota lidmašīnas, septembrī ziņoja vācu laikraksts "Bild", atsaucoties uz saviem avotiem ASV specdienestos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!