Foto: AFP/Scanpix

Sīrijai nekavējoties jāiesniedz ANO inspektoriem pieeju saviem ķīmisko ieroču krājumiem, lai tos varētu izvest no valsts un iznīcināt, - to paredz sestdien panāktā ASV un Krievijas vienošanās par Sīrijas konflikta noregulējumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV un Krievija gan nespēja vienoties par nepieciešamību paredzēt kādas sankcijas pret Sīriju vai militāru uzbrukumu, ja tā kavēsies ar ieroču nodošanu. ASV uzskata, ka  būtu lietderīgi paredzēt šādu punktu, bet Krievija to neatbalsta.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņojis, ka Maskava un Vašingtona panākušas vienošanos par ķīmisko ieroču izvešanu no Sīrijas. Sešu punktu plāns paredz, ka nedēļas laikā Damaskai jāiesniedz pilns tās rīcībā esošo ķīmisko ieroču saraksts. Vienošanās stāsies spēkā, kad to apstiprinās ar ANO rezolūciju.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un Kerijs Ženēvā sarunās par Sīrijas problēmu pavadīja trīs dienas. Visgrūtāk pusēm ir panākt  kompromisu par ieroču nodošanas soļiem un kontroles mehānismiem.  

Pēc sarunu uzsākšanās, ASV un Krievija paziņoja, ka cer izvairīties no militārā trieciena Sīrijai.  Sarunās piedalās plašas delegācijas, ne tikai diplomāti, bet arī ieroču eksperti, norāda BBC.

Tikmēr Sīrijas opozīcijas Augstākās militārās padomes vadītājs, ģenerālis Salims Idriss noraidījis ASV un Krievijas vienošanos par Sīrijas ķīmisko ieroču kontroli, vēsta raidsabiedrība BBC.

Viņš sestdien preses konferencē Turcijā paziņojis, ka šī vienošanās nekļūs par Sīrijas konflikta risinājumu. Pēc viņa teiktā, opozīcija turpinās cīņu. Viņš arī ieteicis ASV "neuzķerties" uz Krievijas iniciatīvu, kuras galvenais mērķis esot laika novilcināšana.

Jau ziņots, ka ceturtdien Sīrija iesniegusi ANO vēstuli, kurā pauda piekrišanupievienoties starptautiskajai konvencijai, kas aizliedz ķīmiskos ieročus.

21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku. ASV norāda, ka uzbrukumā, kurā pielietota zarīna gāze bojā gājuši vairāk nekā 1400 cilvēku.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņoja, ka vienīgā iespēja izvairīties no uzbrukuma ir Sīrijas atteikšanās no ķīmiskajiem ieročiem. Amatpersona gan piebilda, ka tā nav reāla iespēja. Tomēr uz to ātri noreaģēja Sīrijas ciešā sabiedrotā Krievija, aicinot Damasku nodot savu ķīmisko bruņojumu starptautiskās sabiedrības rokās.

Lai gan noskaņots skeptiski par Bašara al Asada vēlmi pieņem un pildīt šo piedāvājumu, Obama pieļāva, ka tā izpildes gadījumā ASV varētu atlikt uzbrukumu Sīrijai.

Sīrija otrdien paziņoja, ka piekrīt Maskavas piedāvājumam.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu. 

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!