Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas opozīcija ir piekritusi piedalīties starptautiskajā samitā Romā, ko iepriekš solīja nepameklēt, jo starptautiskā sabiedrība nepietiekami nosodot "noziegumus, kas tiek pastrādāti pret Sīrijas tautu", vēsta raidsabiedrība BBC.

Opozīcijas koalīcijai lēmumu mainīt licis ASV un Lielbritānijas solītais "īpašais atbalsts" Sīrijas tautai. ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs pirms tam apstiprināja, ka Sīrijas opozīcija saņems lielāku atbalstu un aicināja Sīrjas opozīcijas Nacionālās koalīcijas līderi Ahmedu  Moazu al Hatibu tomēr pievienoties ceturtdien gaidāmajās sarunās.

Nav zināmas detaļas par vienošanās nosacījumiem un solīto palīdzību, bet pirmdienas vakarā Hatibs sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka viņa grupa lidos uz Itāliju. "Pēc diskusijas ar koalīcijas līderiem un dažādiem aicinājumiem, koalīcijas vadība ir nolēmusi pārtraukt Sīrijas draugu konferences Romā apmeklēšanas atlikšanu," teikts paziņojumā.

Kerijs un Heigs piedāvāja garantijas, lai "mazinātu mūsu tautas ciešanas". Sarunas būs "praktisks veids, kā pārvērtēt Sīrijas opozīcijas un starptautisko pušu attiecības", BBC atstāsta Hatiba paziņojumā teikto.  

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Sīrijas opozīcijas Nacionālā koalīcija pirms tam paziņoja, ka nepiedalīsies tā dēvētajā Sīrijas draugu sanāksmē Romā un vēl divās paredzētās tikšanās Krievijā unASV, protestējot pret nepietiekamo starptautisko nosodījumu "noziegumiem, kas tiek pastrādāti pret Sīrijas tautu". Tikšanās paredzēta ceturtdien.

"Starptautiskā klusēšana par noziegumiem, kas katru dienu tiek pastrādāti pret mūsu tautu, ir tas pats, kas piedalīšanās divus gadus ilgstošajās slepkavībās," teikts paziņojumā.

"Simtiem neaizsargātu civiliedzīvotāju nogalina raķetes "Scud", un Alepo - vēstures un civilizācijas pilsētas - iznīcināšana turpinās sistemātiskā veidā," norādīts paziņojumā.

Protestējot pret šo kaunpilno starptautisko nostāju, koalīcijas vadība ir nolēmusi apturēt dalību Sīrijas draugu sanāksmē Romā", sacīts paziņojumā.

Tajā īpaši kritizēts Krievijas ieroču piegādes Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam.

"Mēs uzskatām, ka Krievijas līderi ir īpaši ētiski un politiski atbildīgi, jo viņi turpina apgādāt Damaskas režīmu ar ieročiem," uzsvērts paziņojumā.

Sīrijas draugu sanāksme Romā ir paredzēta ceturtdien, un uz to ieradīsies arī ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Jau ziņots, ka Sīrijas opozīcijas nacionālā koalīcija piektdien sanāksmē Kairānolēma izveidot valdību valsts "atbrīvotajiem rajoniem", kurus kontrolē nemiernieki. Koalīcijas sanāksmē 2.martā Stambulā tiks izveidots valdības sastāvs un pieņemts lēmums, kurš būs valdības vadītājs.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir gandrīz 70 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!