Foto: RIA Novosti/Scanpix

Sīrijas valdības režīma kara lidmašīnas tiek turētas Irānā, lai pasargātu no ārvalstu triecieniem, liecina Vācijas izlūkdienestu rīcībā esošā informācija.

Militāro lidmašīnu uzņemšana apliecina ciešās militārās attiecības starp Damasku un Teherānu, teikts izlūkdienestu ziņojumā, kā kopija nonākusi žurnāla "Der Spiegel" rīcībā.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada pusē karo ne tikai Teherānas atbalstītais kaujinieku grupējums "Hezbollah", bet arī Irānas Revolucionārā gvarde, teikts ziņojumā.

Irāna un Sīrija 2012.gada novembrī noslēgušas vienošanos, kas ļauj Asadam "novietot Irānas teritorijā lielu daļu no gaisa spēkiem un izmantot tos, kad vien nepieciešams", raksta žurnāls.

"Der Spiegel" svētdien arī publicējis interviju ar Asadu, kurā viņš noliedz atbildību par ķīmisko ieroču pielietošanu augustā Damaskas piepilsētā.

"Mēs neesam pielietojuši ķīmiskos ieročus. Tas ir nepareizi. Tāpat nav pareizs jūsu veidotais mans tēls, ka es esmu cilvēks, kas nogalina pats savu tautu," apgalvoja Asads.

ANO Drošības padomē iesniegtajā ANO ekspertu ziņojumā norādīts, ka ir gūti "skaidri un pārliecinoši" pierādījumi, ka 21.augusta uzbrukumā izmantota zarīna gāze, kā arī norādīts, ka ķīmiskie ieroči Sīrijas pilsoņkarā pielietoti relatīvi lielā apmērā.

ANO ziņojumā nav teikts, kura puse izmantojusi ķīmiskos ieročus, bet ASV, Lielbritānija un Francija jau paziņojušas, ka ANO ekspertu ziņojums apstiprinot, ka 21.augusta uzbrukumā vainojams Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!