Foto: Reuters/Scanpix

Polijas izmeklētāji noskaidrojuši, ka 2010. gadā notikušās Smoļenskas aviokatastrofas laikā bojāgājušā tā laika prezidenta Leha Kačinska zārkā ievietotas arī divu citu cilvēku mirstīgās atliekas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Upuru atliekas sajauktas vēl 11 zārkos no 27 līdz šim ekshumētajiem un pārbaudītajiem. Vienā no tiem atrastas septiņu dažādu cilvēku ķermeņu daļas, paziņoja izmeklētāji.

Tu-154 lidmašīna ar Polijas prezidentu un citām augsta ranga amatpersonām (pavisam 96 cilvēkiem) 2010. gada 10. aprīlī avarēja Krievijā netālu no Smoļenskas lidlauka, kur biezas miglas apstākļos lidaparāts plānoja nosēsties.

Amatpersonas bija ceļā uz Katiņas slaktiņa 70. gadadienas piemiņas pasākumu, lai godinātu vairāk nekā 20 000 padomju slepenpolicijas noslepkavotos poļu virsniekus.

Krievijas un Polijas izmeklētāji sākotnēji secināja, ka katastrofas galvenais iemesls ir pilota kļūda. Taču, kad pēc 2015. gada vēlēšanām pie varas Polijā nonāca Leha Kačinska dvīņubrāļa Jaroslava vadītā konservatīvo partija "Likums un taisnīgums" (PiS), izmeklēšana aviokatastrofas lietā tika atsākta.

Daļa PiS pārstāvju uzskata, ka lidmašīnā notika sprādziens, vai arī vaino Krievijas gaisa satiksmes kontrolierus apzinātā lidaparāta apkalpes maldināšanā.

Kopš izmeklēšanas atsākšanas ir veiktas jau 27 katastrofas upuru mirstīgo atlieku ekshumācijas, jo pērn tika atklātas kļūdas Krievijas tiesu medicīnas dokumentos. Pavisam plānots veikt 83 ekshumācijas.

Divos gadījumos atliekas ir samainītas vietām, bet deviņos zārkos atrastas kopā sajauktas vairāku cilvēku atliekas, ceturtdien paziņoja Polijas ģenerālprokurora vietnieks Mareks Pasioneks.

DNS testi liecina, ka ģenerāļa Broņislava Kviatkovska zārkā atradās 14 ķermeņa daļas no septiņiem dažādiem cilvēkiem, teikts paziņojumā. Savukārt ģenerāļa Vlodzimeža Potasinska zārkā atrastas vēl četru cilvēku mirstīgās atliekas.

Arhibīskapa Mirona Čodakovska zārkā uzieta viņa ķermeņa augšdaļa līdz viduklim un ģenerāļa Tadeuša Ploska ķermeņa lejasdaļa. Ploska zārkā atrasts viņa pusķermenis.

Krievijas veiktās darbības ar bojāgājušo mirstīgajām atliekām norāda uz "labākajā gadījumā vienaldzību un ļaunprātību sliktākajā", uzskata Kultūras ministrijas ierēdņa Tomaša Merta atraitne Magdalēna Merta.

Pirms 2016. gada pārbaudēs jau tika konstatēts, ka nepareizi identificēti ir seši ķermeņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!