Foto: AP/Scanpix

Slepenās informācijas nopludinātāja, bijušā Centrālās izmeklēšanas pārvaldes (CIP) aģenta Edvarda Snoudena tēvs Lons Krievijas medijiem atzinis, ka dēla vietā paliktu Krievijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bijušā spiega tēvs arī izteica cerību, ka Krievija dos dēlam patvērumu.

"Es domāju, ka Krievijai ir drosme un iespējas aizsargāt manu dēlu no tiem, kuri vēl viņam ļaunu," medijiem sacījis Lons Snoudens. "Tāpēc, ja es būtu viņa vietā, es paliktu Krievijā," sacījis CIP aģenta tēvs. Lons Snoudens arī pateicās Krievijai un tās prezidentam Vladimiram Putinam par dēla uzņemšanu.

Intervijā Snoudena tēvs stāstīja, ka FIB pirms dažām nedēļām lūdzis, lai viņš dodas uz Krieviju apciemot dēlu. Taču viņš atteicies, sakot, ka šāds piedāvājums, izteikts no FIB puses, viņam šķitis aizdomīgs.

Lons Snoudens uzskata, ka ASV dēls tiks sodīts negodīgi. Viņš uzskata, ka dēls ir īsts ASV patriots, kurš tikai vēlējies, lai ASV valda īsta demokrātija, tāpēc atklājis valsts rīcību, noklausoties savus pilsoņus.

Caur Krievijas medijiem Snoudens uzrunājis dēlu, sakot: "Tavai ģimenei viss ir kārtībā. Mēs ceram, ka tev arī viss ir labi un ceram tevi ātri satikt, taču visvairāk par visu mēs vēlamies, lai tu būtu drošībā."

Jau vēstīts, ka Snoudens oficiāli lūdzis Krievijā politisko patvērumu.  Snoudens, kura izdošanu ir pieprasījušas ASV, bija izsūtījis patvēruma pieprasījumu 21 valstij. Vairums no tām lūgumu ir noraidījušas, bet Venecuēla, Nikaragva un Bolīvija ir norādījušas, ka ir gatavas bēgli pieņemt.

Snoudens nopludināja simtiem slepenu ASV izlūkdienestu dokumentu, kas atklāja, ka ASV sistemātiski veikušas telefonsarunu noklausīšanos un personu izspiegošanu internetā. Spiegošanas skandāla laikā nāca klajā arī ziņas, ka ASV izspiegojušas arī Eiropas Savienības institūcijas un citas sabiedrotās valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!