Foto: AFP/Scanpix

Somālijas islāmistu kaujinieku grupējums "Al Shabab" nosūtījis papildspēkus uz Barāves pilsētu, kur sestdien, cenšoties sagūstīt grupējuma līderi, reidā ieradās ASV specvienība, atsaucoties uz vietējiem iedzīvotājiem, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Piekrastes pilsētā ieradušies aptuveni 200 maskēti un ar smagajiem ložmetējiem bruņoti kaujinieki, stāsta iedzīvotāji.

Sestdien Somālijas dienvidu pilsētā Barāvē ASV specvienība, domājams, mēģināja notvert "Al Shabab" grupējuma līderi, taču aizdomās turēto teroristu sagūstīt nav izdevies. Tajā pašā dienā ASV spēki Lībijā sagūstījuši teroristu grupējumu "Al Qaeda" augsta ranga līderi Anasu al Libi.

Reids noticis pēc 21. septembra teroristu uzbrukuma lielveikalam Kenijas galvaspilsētā Nairobi, kad bojā gāja 67 cilvēki. Atbildību par teroraktu uzņēmās ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītais "Al Shabab".

ASV varas iestādes nav oficiāli identificējušas personu, ko vēlējās notvert Berāvē, bet, domājams, ka tas ir Kenijas izcelsmes somālietis Abdikadirs Mohameds Abdikadirs, pazīstams arī kā Ikrima.

Ikrima ir atbildīgs par grupējuma loģistiku un parasti pārvietojas 20 bruņotu sargu pavadībā, stāsta vietējie iedzīvotāji.

ASV karavīri uzbrukuši okeāna piekrastes villai, kur laiku pa laikam uzturoties Ikrima. Brīdī, kad amerikāņi ēkas ārpusē uzslējuši kāpnes, kāds sargs sacēlis trauksmi un sākusies 20 minūšu gara apšaude.

Pēc tam karavīri atgriezušies pludmalē un ar ātrlaivām devušies atpakaļ uz kuģi, stāsta vietējie.

"Al Shabab" paziņoja, ka apšaudē gājis bojā viens no grupējuma kaujiniekiem. Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka baidās tagad lietot mobilos telefonus, lai netiktu uzskatīti par ASV spiegiem. "Al Shabab" Barāvi kontrolē kopš 2008. gada.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien paziņoja, ka ASV spēku pretterorisma reidi Lībijā un Somālijā ir apliecinājums Vašingtonas nelokāmai apņēmībai vajāt teroristus.

"Mēs ceram, ka tas skaidri apliecina, ka ASV nekad neapstāsies savos centienos saukt atbildības priekšā tos, kas rīko terora aktus. Tas aplecina, ka "Al Qaeda" un citu teroristu organizāciju locekļi burtiski var bēgt, bet viņi nevar paslēpties," žurnālistiem pavēstīja Kerijs, kurš pašlaik atrodas vizītē Indonēzijā.

ASV valsts sekretārs arī uzslavēja reidos iesaistīto karavīru drosmi un profesionālismu.

Kā vēsta ASV mediji, operācijas veica jūras kājnieku sestā vienība, kas 2011.gadā reidā Pakistānā nogalināja teroristu līderi Osamu bin Ladenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!