Foto: AFP/Scanpix
Somijā mēnesi ilgās medībās izšauta gandrīz piektā daļa valstī mītošo vilku, pirmdien paziņojušas varasiestādes.

Medībās, kas sākās janvārī un noslēdzās aizvadītajā nedēļas nogalē, bija atļauts nošaut 46 no Somijas vilkiem, kuru skaits bija aplēsts uz 250.

Varas iestādes cerēja, ka šis solis ļaus mazināt malumedniecību, pie kuras bija ķērušies daži lauksaimnieki, kuru lopiem vai suņiem bija uzbrukuši vilki.

Amatpersonas pirmdien paziņoja, ka medībās nošauti 43 vilki.

No 2007. līdz 2015. gadam Somijā vilku medības netika atļautas pēc tam, kad Eiropas Komisija (EK) apsūdzēja Somiju par apdraudēto sugu aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. Tas izraisīja plašu malumedniecību, lauku iedzīvotājiem paužot bažas par lopu un suņu drošību.

2015. gadā Somija atsāka vilku medības, kurās pērn bija atļauts nošaut 24 vilkus.

Somijas Lauksaimniecības un mežsaimniecības ministrija tagad izvērtēs medību ietekmi uz vilku populāciju un malumedniecību un pēc tam izlems, vai turpināt medības arī 2017. gadā.

Tikmēr Somijas vides aizstāvji kritizējuši medību atsākšanu, paužot bažas par vilku ģenētiskās daudzveidības iznīcināšanu.

"Tā kā ministrija atļāva nogalināt 20% Somijas vilku populācijas, medības bija ļoti plašas un papildus tām policija izsniegusi arī izņēmuma atļaujas," norādīja Somu dabas līgas vadītājs.

Kopš augusta ar īpašām atļaujām Somijā nošauti 25 vilki, kas mēdza pietuvoties cilvēku mītnēm vai uzbruka mājdzīvniekiem vai mājlopiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!