Foto: Reuters/Scanpix

Somijas premjerministrs Juha Sipile pirmdien paziņojis, ka viņa pārstāvētā Centra partija un tās konservatīvie sabiedrotie vēlas izbeigt koalīciju ar eiroskeptiķu partiju "Somi".

"Somi" sestdien par savu priekšsēdētāju ievēlēja stingrās līnijas piekritēju Jusi Halaaho, kurš šajā amatā nomainīja ārlietu ministru Timo Soini.

"Nav tādu apstākļu, kas ļautu mums sadarboties Halaaho vadītajiem "Somiem"," paziņoja Sipile. Par neiespējamību turpināt koalīciju paziņojusi arī finanšu ministra Peteri Orpo konservatīvā Nacionālās koalīcijas partija.

Lai gan valdošā trīs partiju koalīcija, kas ir pie varas kopš 2015. gada maija, oficiāli nav izjukusi, gaidāms, ka tā sašķelsies, un Centra partija ar sabiedrotajiem var sākt meklēt jaunus partnerus.

Iesaistīšanās koalīcijā "Somiem" ir dārgi maksājusi. Partijas reitings ir krities no 17,7% 2015. gada maijā līdz 8,4% šā gada februārī, liecina uzņēmuma "Taloustutkimus" veiktā aptauja.

46 gadus vecais Hallaaho, kas šobrīd ir Eiropas Parlamenta (EP) deputāts, iestājas par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) un vēlas stingrāku imigrācijas politiku.

Lai gan pirmstermiņa vēlēšanas tiek uzskatītas par mazticamām, valdības krišana var apdraudēt veselības aprūpes sistēmas un pašvaldību reformu īstenošanu, kuras tiek uzskatītas par svarīgāko elementu valsts budžeta sabalansēšanas programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!