Foto: stock.xchng

Jaunā spiegu filma "Jack Strong" izraisījusi Polijā debates, vai galvenā varoņa prototips - pulkvedis Rišars Kuklinskis, kas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados piekrita spiegot ASV izlūkdienestu labā, - būtu dzimtenē godināms kā varonis, vēsta Polijas Radio.

Režisora Vladislava Pasikovska veidotā filma uz ekrāniem nonāca piektdien un jau izsaukusi pretrunīgas reakcijas.

Debatēs par to, vai Kuklinskim būtu pēc nāves piešķirams augstākais Polijas apbalvojums - Baltā ērgļa ordenis - un vai viņa vārdā būtu nodēvējama kāda no Varšavas ielām, iesaistījušies gan politiķi, gan publiskie intelektuāļi.

Opozīcijā esošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) pārstāvis Ādams Hofmans norādījis, ka Kuklinska darbība pret tolaik komunistisko Poliju bijusi pilnīgi pamatota.

"Tā nebija suverēna valsts," intervijā radiostacijai "Zet" uzsvēris Hofmans. "Viņš darīja visu, lai palīdzētu nācijai."

Tikmēr Gromoslavs Čempinskis, kurš laikā no 1993. līdz 1996.gadam vadīja tagad jau likvidēto Valsts Aizsardzības dienestu (UOP), sarunā ar "Zet" atzinis, ka Kuklinskis bijis "nodevējs".

Kā norādījis Čempinskis, viņš nespējot noticēt, ka Kuklinskins nesot saņēmis no ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) naudu, lai gan tiek apgalvots, ka līdz 1981.gadam, kad pulkvedis pārbēga uz Rietumiem, viņam par spiegošanu neesot izmaksāts neviens dolārs.

"Man pati svarīgākā lieta bija Polija, neatkarīgi no tā, kāda veida Polija tā bija," paziņojis Čempinskis, kurš savulaik strādājis gan komunistiskā marionešu režīma diplomātiskajā dienestā, gan slepenpolicijā. "Filmā es sapratu, ka viņš tiek pasniegts kā varonis, tāpēc, ka mums vajadzīgi varoņi."

"Mēs vēlētos, lai šodienas jaunatne atcerētos Kuklinski kā varoni filmā, taču starp ļaudīm (..) izlūkdienestos tā nekad nenotika," izteicies bijušais komunistu spiegs.

Kā stāsta CIP veterāni, Kuklinskis ar ASV pārstāvjiem kontaktus nodibinājis 1972.gadā, jo viņu satriekusi Prāgas pavasara vardarbīgā apslāpēšana 1968.gadā un asiņainā strādnieku demonstrāciju apspiešana Gdiņā 1970.gadā.

Taču Čempinskis piesaucis senos komunistu argumentus, ka Kuklinskis ticis savervēts jau 1967.gadā Vjetnamā, kur viņš atradies miera uzturēšanas misijā.

Kuklinskis, darbojoties ar segvārdu Džeks Strongs, nodeva ASV tūkstošiem slepenu komunistiskā režīma dokumentu.

Tikmēr parlamenta deputāts Pāvels Kovals, kurš pārstāv konservatīvo partiju "Kopā Polija", aicinājis Varšavas ielu, ko joprojām sauc Otrā pasaules kara komunistisko partizānu grupējuma "Armia Ludowa" ("Tautas armija") vārdā, pārdēvēt par Kuklinska ielu.

Intervijā aģentūrai PAP viņš norādījis, ka "Armia Ludowa" sadarbojusies ar Polijas ienaidniekiem - PSRS -, kamēr Kuklinskis bijis "mūsdienu titāns, kas patstāvīgi un efektīvi stājās pretī Padomju impērijai".

Savukārt Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis pēc filmas pirmizrādes paziņojis, ka apsver iespēju Kuklinski apbalvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!