Foto: AFP/Scanpix

ASV Ņūdžersijas štata Elizabetas pilsētā, kas atrodas netālu no Ņujorkas, pie dzelzceļa stacijas atrasta sprāgstierīce, kas eksplodējusi tās pārbaudes laikā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Atkritumu urnā pie stacijas atrasti pavisam pieci spridzekļu, kas ievietoti mugursomā. Bumba eksplodējusi mirklī, kad pirmdien to pārbaudījis policijas robots, pārkniebjot kādu vadu.

Somu no miskastes sākumā izvilkuši divi vīrieši, kuri tajā cerējuši atrast kaut ko vērtīgu. Taču tad viņi pamanījuši vadus, somu nometuši un par atradumu paziņoja policijai.

Spridzekļu atrašana seko trīs nedēļas nogalē notikušiem uzbrukumiem – sprādzieniem Ņujorkā un Ņūdžersijā, kā arī uzbrukumam ar nazi Minesotā.

Ņujorkas sprādzienā sestdien vakarā tika ievainoti 29 cilvēki. Netālu no uzbrukuma vietas Čelsijā tika atrasts vēl viens spridzeklis.

Abas bumbas bijušas izgatavotas no spiediena katliem, kas pildīti ar šķembām. Tādas pašas konstrukcijas spridzekļi izmantoti 2013. gada uzbrukumos Bostonas maratona laikā.

Pirms tam sestdien Ņūdžersijas štata mazpilsētā Sīsaidpārkā eksplodēja cauruļbumba. Sprādziens notika neilgi pirms plānotā labdarības skrējiena sākuma līdzās tā maršrutam. Sprādzienā neviens cilvēks necieta, tomēr skrējiens tika atcelts.

Tikmēr Minesotas štatā uzbrukumā ar nazi iepirkšanās centrā sadurti vismaz astoņi cilvēki.

Pēc brīvdienu incidentiem Ņujorkas transporta mezglos par drošību rūpējas papildu 1000 drošībnieku. Varasiestādes sprādzienus Ņujorkā un Nūdžersijā, kā arī uzbrukumu ar nazi Minesotā ir nosaukušas par teroraktiem. Pašlaik tiek izmeklēts, vai incidenti savā starpā ir saistīti.

Saistībā ar Ņujorkas sprādzienu policija aizturējusi piecus cilvēkus, taču ne pret vienu pagaidām nekādas apsūdzības nav izvirzītas.

Islāmistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") ir paziņojis, ka aizdomās turētais Minesotas uzbrucējs ir viens no tā "karavīriem". Taču nav skaidrs, vai "Daesh" ir piedalījies uzbrukuma plānošanā.

Savukārt spridzināšanas uzbrukumi bijuši tik primitīvi, ka ir maz ticama starptautiskas teroristu organizācijas saistība ar tiem, paziņoja amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!