Vīrietis, kurš aizturēts aizdomās par uzbrukuma sarīkošanu Vecgada naktī Stambulas naktsklubā "Reina", par teroristu apmācīts Afganistānā, atsaucoties uz turku amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aizdomās turēto Abdulkadiru Mašaripovu, kurš iepriekš identificēts kā uzbeks, Turcijas likumsargi sagūstījuši reidā kādā Stambulas adresē pirmdienas vakarā. Pretēji iepriekš izskanējušām ziņām Mašaripova četrus gadus vecais dēls nav bijis kopā ar viņu aresta brīdī. Līdz ar Mašaripovu aizturēts irākiešu izcelsmes vīrietis, nevis kirgīzs, kā ziņots iepriekš, kā arī ēģiptiešu un Āfrikas izcelsmes sievietes.

Uzbrukumā naktsklubam Jaungada naktī 39 cilvēki tika nošauti un desmiti ievainoti. Par teroraktu atbildību uzņēmās džihādistu grupējums "Daesh".

Aizdomās turētais, kurš jau ir atzinis savu saistību ar uzbrukumu, Turcijā ieradies 2016. gada janvārī, paziņoja Stambulas gubernators Vasips Sahins. Tāpat vīrieša pirkstu nospiedumu sakrītot ar tiem, kas atrasti slaktiņa vietā.

Pirmdien policija izplatīja fotogrāfiju, kurā aizdomās turamais redzams ar zilumiem un nobrāzumiem.

Nav šaubu, ka Mašaripovs uzbrukumu sarīkojis "Daesh" vārdā, uzsver gubernators. "Viņš ir apmācīts Afganistānā un runā četrās valodās. Viņš ir labi apmācīts terorists," BBC citē Sahina teikto. Policija reidā arī konfiscējusi pistoles, munīciju un ārzemju valūtu.

Uzbrucējs uz klubu "Reina", kur notika Jaungada ballīte, ieradies ar taksometru. Viņš nešķirojot šāva pa cilvēkiem un pēc tam notikuma vietu pameta. Turcijas likumsargi sāka masīvu aizdomās turētā meklēšanas operāciju. Pastāvēja bažas, ka viņš varētu būt pametis Turciju un devies uz "Daesh" kontrolēto teritoriju.

Kas zināms par Abdulkadiru Mašaripovu
  • Dzimis 1983. gadā Uzbekistānā
  • Esot apmācīts par kaujinieku Afganistāna un 2016. gada janvārī iekļuvis Turcijā pār tās austrumu robežu
  • Izmantojis Ebu Muhameda Horasani vārdu
  • Domājams, sarīkojis Stambulas uzbrukumu "Daesh" vārdā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!