Foto: AP/Scanpix
Islāmistu grupējums "Taliban" noraidījis apgalvojumu, ka tas esot apspriedies ar Krieviju par iespējām kopīgi vērsties pret džihādistu grupējumu "Daesh" Afganistānā.

Vienlaikus talibi pauduši viedokli, ka "Daesh" ietekme Afganistānā tiek pārspīlēta.

"Taliban" reaģējis uz ietekmīga Krievijas diplomāta nesenajiem izteikumiem, ka Maskava jau izveidojusi sakaru kanālu informācijas apmaiņai ar talibiem.

Kā ziņots, Krievijas Ārlietu ministrijas departamenta vadītājs un prezidenta Vladimira Putina īpašais pilnvarotais vēstnieks Afganistānā Zamirs Kabulovs trešdien paziņoja, ka Maskava ir gatava piegādāt Afganistānai arī ieročus, taču darīs to ar "piesardzību un uz komerciāliem pamatiem".

"Talibu intereses objektīvi sakrīt ar mūsējām," sacīja Kabulovs. "Es jau iepriekš esmu teicis, ka mums ir komunikācijas kanāli informācijas apmaiņai ar talibiem. Gan Afganistānas talibi, gan Pakistānas talibi ir apliecinājuši, ka viņi neatzīst ["Daesh" līderi Abu Bakru] al Bagdadi par kalifu, viņi neatzīst "Daesh"."

Kā uzsvērts paziņojumā, kas tagad ievietots "Taliban" interneta vietnē, grupējums "nesaskata vajadzību saņemt palīdzību ne no viena attiecībā uz tā dēvēto "Daesh" un ne ar vienu nav nedz sazinājies, nedz rīkojis sarunas par šo jautājumu".

Daļa kaujinieku Afganistānas austrumos gan ir apliecinājuši uzticību "Daesh", kas kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, un par zināmu džihādistu popularitātes pieaugumu Afganistānā liecina dažas pazīmes, ieskaitot radiostaciju, kas ik rītus pārraida "Daesh" propagandu, tomēr "Taliban" ietekme Afganistānā joprojām ir nesamērojami lielāka.

"Daži cilvēki Afganistānā nepamatoti izmanto jēdzienu "Daesh", un viņus atbalsta arī nacionālie un starptautiskie izlūkdienesti, lai varētu paildzināt okupāciju," teikts "Taliban" paziņojumā.

Kā apgalvo talibi, viņiem "lielā mērā izdevies apturēt šo projektu", kas pašlaik vēl vērojams "tikai nelielā vienas provinces nostūrī".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!