Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps izslēdzis Irāku no to valstu saraksta, no kurām viņš vēlas aizliegt ieceļošanu, pēc tam, kad viņa janvārī parakstītais rīkojums liegt iebraukšanu valstī septiņu valstu pilsoņiem saskārās ar spēcīgu opozīciju un tika apturēts, atsaucoties uz avotiem Baltajā namā, ziņo "Reuters".

Atjaunotais mēģinājums noteikt iebraukšanas aizliegumu no vairākām valstīm sagaidāms pirmdien līdz ar labotā rīkojuma parakstīšanu. Tas uz 90 dienām liegs ASV iebraukt nu jau vairs tikai sešu valstu – Irānas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas, Sudānas un Jemenas – pilsoņiem.

Baltā nama pārstāvji skaidro, ka Irāka no oficiālā 27. janvārī izsludinātā rīkojuma izslēgta, jo tajā uzlaboti vīzu izsniegšanas standarti, turklāt Irākas valdība cieši sadarbojas ar ASV teroristu grupējuma "Daesh" sakaušanā.

ASV karavīri gadiem karojuši līdzās irākiešu vienībām, un simtiem irākiešu strādājuši par amerikāņu tulkiem. Daudzi no viņiem vēlākos gados pārcēlušies uz ASV pēc tam, kad savas saistības ar ASV armiju dēļ saņēmuši draudus.

Prezidenta pirmdien izsludinātais rīkojums vairs neliegs ieceļot arī tiem desmitiem tūkstošu cilvēku, kuri jau ir saņēmuši pastāvīgā iedzīvotāja statusu vai arī saņēmuši tā dēvētās zaļās kartes.

Pret sākotnēji izsludināto rīkojumu, ko tā pretinieki dēvē par "musulmaņu liegumu", tika ierosināti vairāki desmiti prasību ASV tiesās, un tā ieviešana tika apturēta, atsaucoties uz konstitucionāli noteikto aizsardzību reliģiskajai brīvībai.

Tramps sākotnēji solīja cīnīties ar tiesu sistēmu, kas viņa izsludināto rīkojumu bija apturējusi, bet vēlāk nolēma rīkojumā veikt izmaiņas, kas viņam to ļautu vieglāk aizstāvēt tiesā, raksta "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!