Foto: AFP/Scanpix

Japānas Okinavas prefektūrās galvaspilsētā Nahā tūkstošiem demonstrantu svētdien protestē pret ASV karabāzēm un amerikāņu karavīru izdarītajiem likumpārkāpumiem.

Demonstrācijas rīkotāji prognozē, ka dalībnieku skaits pārsniegs 50 000. Līdzīga protesta akcija vienlaicīgi sarīkota arī pie Japānas parlamenta ēkas Tokijā.

Maijā Okinavā tika aizturēts kāds ASV karabāzes darbinieks, kas, domājams, izvarojis un nogalinājis jaunu sievieti. ASV prezidents Baraks Obama solīja rīkoties, un ASV bruņotie spēki salā ieviesa ierobežojumus, tostarp komandantstundu, bet jūnija sākumā kāds amerikāņu jūrnieks tika pieķerts, braucot reibumā un traumējot divus cilvēkus.

Okinavieši protestē arī pret Vašingtonas un Tokijas plāniem pārcelt ASV jūras kājnieku bāzes kompleksu no salas centra uz mazapdzīvoto ziemeļu piekrasti, kur saglabājusies gandrīz neskarta daba. Mītiņā piedalās arī Okinavas gubernators Takeši Onaga, kas iebilst pret šiem plāniem un apturējis zemes darbu atļauju šim objektam, vēloties, lai bāze vispār tiktu aizvākta no salas, tomēr ASV un Japāna uzskata, ka bāzei jāpaliek Okinavā, no kurienes ASV karavīri un lidmašīnas var sasniegt iespējamo konfliktu vietas visā Āzijā.

Plāni pārvietot bāzi radās pēc tam, kad 1995. gadā ASV karavīri Okinavā grupveidā izvaroja 12 gadus vecu meiteni. Šis noziegums izraisīja masveida protestus, kuru dēļ ASV bija spiestas samazināt savu militāro klātbūtni Okinavā un solīt uzlabot karavīru disciplīnu. Pārcelšanu bija paredzēts pabeigt jau pirms vairākiem gadiem, tomēr vietējo ļaužu neapmierinātības dēļ tas vēl nav izdarīts.

"Japāna joprojām ir ASV militārā kolonija, un šī bāze to apliecina," izteicies kāds protesta akcijas dalībnieks.

Japānā dislocēti 47 tūkstoši ASV karavīru, no tiem apmēram puse - Okinavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!