Foto: AFP/Scanpix

Otrdienas, 17. jūnija pēcpusdienā, aptuveni 14:20 pēc vietējā laika spēcīga sprādziena rezultātā sabojāts tā dēvētais Transsibīrijas gāzesvads, pa kuru gāze no Krievijas caur Ukrainas teritoriju plūst uz Slovākiju. Krievija un gāzes saņēmējvalstu enerģētikas kompānijas gan jau pasteigušās paziņot, ka avārija neietekmēs gāzes piegādes Eiropai.

"Interfax-Ukraine" ziņo, ka sprādziens noticis Poltavas apgabalā, vietā, kur no gāzesvada līdz tuvākajai apdzīvotajai vietai ir aptuveni 1 kilometrs. Šādu informāciju medijiem sniedzis Ukrainas Iekšlietu ministrijas Poltavas pārvaldes preses dienests.

"Saskaņā ar aculiecinieku stāstīto, liesmas sasniegušas aptuveni 200 metru augstumu," norādīts preses dienestā.

"Eksports netiks apturēts. Mums ir paralēls gāzesvads," kāda "Gazprom" pārstāvja teikto citē BBC.

Sprādziena iemesli pagaidām nav zināmi, taču netiek izslēgta iespēja, ka notikusi diversija. Ukrainas iekšlietu ministrs Arsens Avakovs stāsta, ka vietējie iedzīvotāji vēl pirms sprādziena dzirdējuši divus skaļus blīkšķus, savukārt Ukrainas Enerģētikas ministrija paziņojusi, ka Transsibīrijas gāzesvada spridzināšana nebūtu pirmais gadījums, kad pret Ukrainā izvietoto gāzes transportēšanas sistēmu notiek teroristu uzbrukums.

Aizdomas par diversiju vēl vairāk pastiprina fakts, ka pa Transsibīrijas gāzesvadu dabasgāzi no Krievijas saņem Slovākija, ar kuru Ukraina patlaban risina aktīvas sarunas par tā dēvētajām reversajām dabasgāzes piegādēm.


"Delfi" jau informēja, ka, neraugoties uz aktīvu Eiropas Komisijas enerģētikas komisāra Gintera Etingera līdzdalību, Ukraina un Krievija nav spējušas vienoties par dabasgāzes cenu un energoresursa turpmākajām piegādēm, un "Gazprom" pirmdien, 16. jūnijā paziņoja, ka turpmāk Ukraina dabasgāzi saņems tikai pēc priekšapmaksas. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!