Foto: Ukraine crisis media center

Saprotams, ka Ukraina viena pati nespēj pretimstāvēt Krievijai, it īpaši tāpēc, ka pašreizējā krīze skar ne tik daudz Ukrainu, cik Eiropas drošības sistēmu, kas faktiski ir beigusi pastāvēt, intervijā sacīja bijušais Ukrainas vēstnieks ASV Oļehs Šamšurs, kurš piedalījās ārpolitikas un drošības forumā "Rīgas konference 2014".

Bez Rietumiem iztikt ir absolūti neiespējami, taču uz lietām ir jāskatās reāli, taču realitāte ir tāda, ka rēķināties ar militāru intervenci nevar, atzina diplomāts. Tāpēc Rietumiem ir trīs līdzekļi pret Krieviju.

"Pirmais ir sankcijas, taču tādas, kuras Krievijas ekonomikai izrādītos patiesi sāpīgas. Vispirms finanšu un enerģētikas nozarēs un, iespējams, aizsardzības jomā. [Lielbritānijas premjerministrs Deivids] Kamerons runāja par Krievijas atslēgšanu no SWIFT. Lūk to Krievijas ekonomika sajustu," uzskata Šamšurs.

Pēc viņa domām, otrs veids būtu ieroču pārdošana. "Jāsaprot, ka Ukraina kopš augusta beigām kļuvusi par pat ne hibrīdkara, bet tiešas Krievijas agresijas objektu. Tāpēc tai ir jābūt līdzekļiem, lai aizsargātos. Un man nav saprotams, kā var dot ieročus tiem pašiem kurdiem un teikt, ziniet, mēs neesam gatavi tos dot Ukrainai. Vienīgais, kā es to varu izskaidrot: tie, kas tā runā, grib atstāt spraudziņu iespējai vienoties ar Putinu," sacīja Šamšurs.

Visbeidzot trešais moments ir ekonomiskā palīdzība Ukrainai, ārkārtas palīdzība ekonomikā un sistēmiska palīdzība tās reformēšanai uz ES asociācijas līguma pamata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!