Foto: DELFI

Maskavas pilsētas Tagankas rajona tiesa Ukrainas Literatūras bibliotēkas Maskavā direktorei Natālijai Šarinai, kas apsūdzēta par etniskā naida kurināšanu un cilvēka cieņas aizskaršanu, kā drošības līdzekli ir piemērojusi mājas arestu.

Šādu drošības līdzekli bija lūgusi Krievijas Izmeklēšanas komiteja, kas uzskatīja, ka paliekot brīvībā, bibliotēkas direktore var izvairīties no tiesas. Tiesa arī uzzināja, ka izmeklētāji saistībā ar lietu ir saņēmuši draudus.

Tiesa liedza Šarinai saņemt sūtījumus un izmantot internetu.

Prokuratūra iebilda pret mājas aresta noteikšanu, norādot, ka ir iespējams piemērot drošības līdzekli, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Šarina savu vainu neatzina un lūdza noraidīt izmeklēšanas lūgumu par mājas aresta noteikšanu.

"Visa izņemtā literatūra atradās specfondā, tā netika izplatīta," viņa sacīja.

Šarinas advokāts Ivans Pavlovs uzskatīja, ka izmeklēšanas lūgums par mājas aresta noteikšanu ir nelikumīgs, un lūdza nepiemērot šo drošības līdzekli.

"Manai aizstāvamajai līdz šim pat nav uzrādīts lēmums par viņai noteikto apsūdzētās statusu. Šarinas tiesības ir pārkāptas, viņai ir tiesības zināt, par ko viņu apsūdz," teica advokāts.

Jau vēstīts, ka Šarina tika aizturēta pēc tam, kad izmeklētāji kratīšanas laikā trešdien bibliotēkā atrada grāmatas, kuru autors ir ukraiņu radikālais nacionālists, Ukrainas nacionālistiskās partijas "Brālība" ("Bratstvo") līderis Dmitro Korčiņskis. Viņa grāmatas Krievijā ir aizliegtas.

Šarinai draud līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods.

Ukrainas Literatūras bibliotēkā ir grāmatas krievu un ukraiņu valodā, un finansējumu bibliotēka saņem no Maskavas pašvaldības budžeta.

Ukrainas Ārlietu ministrija ceturtdien nosodīja kratīšanu Ukrainas Literatūras bibliotēkā Maskavā.

Tā uzsvēra, ka šī bibliotēka ir vienīgā specializētā valsts iestāde, kas nodarbojas ar ukraiņu kopienas nacionālo, kultūras, valodas un informācijas prasību apmierināšanu.

Ukrainas Ārlietu ministrija atgādināja, ka Ukrainas Literatūras bibliotēkā jau iepriekš divas reizes ir notikušas kratīšanas - 2010.gada 23.decembrī un 2011.gada 14.janvārī.

Pēc kratīšanu veikšanas aizturēts arī Ukraiņu apvienības Krievijā līdzpriekšsēdētājs Valērijs Semjoņenko. Pēc nopratināšanas viņš atbrīvots.

Attiecības starp Krieviju un Ukrainu ir saasinājušās kopš Krievija pērn martā anektēja Ukrainas Krimas pussalu un ir atbalstījusi prokrieviskos separātistus, kas Ukrainas austrumos cīnās pret centrālo valdību. Apliecinot saspīlējuma nopietnību, Krievija un Ukraina svētdien pārtrauca tiešo gaisa satiksmi starp abām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!