Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas premjerministrs Arsenijs Jaceņuks svētdien paziņojis par demisiju.

"Esmu nolēmis atkāpties no Ukrainas premjerministra amata," televīzijas raidījumā sacīja Jaceņuks.

Viņš teica, ka paziņojums par valdības demisiju parlamentam oficiāli tiks iesniegts otrdien.

Jaceņuks norādīja, ka "Petro Porošenko bloka" parlamenta frakcija premjerministra amatam ir izvirzījusi Augstākās radas spīkeru Volodimiru Groismanu.

"Izdarījis visu stabilitātei un kursa pārmantojamībai, paziņoju par lēmumu nodot Ukrainas valdības vadītāja pienākumus un atbildību," sacīja Jaceņuks.

"Manu lēmumu ir diktējuši vairāki iemesli: politiskā krīze valstī ir izraisīta mākslīgi, vēlme mainīt vienu personu ir padarījusi aklus politiķus un paralizējusi viņu vēlmi panākt reālas pārmaiņas valstī, valdības maiņas process ir pārvērties par neprātīgu skrējienu uz vietas, krīzes autori ir kļuvuši par apstākļu ķīlniekiem, padarot par ķīlniekiem mūs visus; valdību, sabiedrību, valsti," teica Ukrainas premjers.

"Pretēji apstākļiem, neskatoties uz stāvokļa absurdumu un apsūdzību bezjēdzību, es ierosināju plānu izejai no krīzes, teicu valstij, prezidentam un parlamentam - neturos pie amata. Valdības vadīšana - tā ir nasta, tas ir instruments, bet ne privilēģija. Nedrīkst pieļaut vienu - izpildvaras destabilizāciju kara laikā. Tāda perspektīva ir neizbēgama, ja pēc demisijas netiks nekavējoties izvēlēta jauna Ukrainas valdība," piebilda Jaceņuks.

Viņš arī uzsvēra, ka viņa partija "Tautas fronte" paliks valdošajā koalīcijā.

Jaceņuks ir Ukrainas premjers kopš 2014. gada februāra. 2015. gada vēlēšanās "Tautas fronte" ieguva otro lielāko vietu skaitu parlamentā, taču tagad tās reitings ir vairs tikai divi procenti. Jaceņuks ir zaudējis popularitāti, jo viņa valdība ir īstenojusi sāpīgas ekonomiskās reformas, kā arī viņš tiek vainots nespējā tikt galā ar korupciju valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!