Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas valdības vadītājs, savulaik par valsts talantīgāko politiķi dēvētais Arsēnijs Jaceņuks apstiprinājis gatavību atkāpties no premjera amata.

Jau ziņots, ka Ukrainas parlamentā, Augstākajā Radā, kopš pērnā gada nogales krietni saasinājušās domstarpības koalīcijā, bet Jūlijas Timošenko vadītā partija "Batkivšķina" ("Tēvzeme") koalīciju pat pametusi.

Premjers Jaceņuks, saasinoties viņa domstarpībām ar valsts prezidentu Petro Porešenko, bija spiests izturēt uzticības balsojumu, kur uzvarēja tikai ar nelielu balsu pārsvaru.

Tikmēr valsts Ministru kabinets strādā bez vairākiem ministriem, kuri politisko domstarpību dēļ jau no saviem amatiem atkāpušies.

Vietējā prese notikumus dēvē par politisko haosu un krīzi. Tās pamatā ir nesaskaņas starp Jaceņuka un Porošenko partijām.

Kā laikrakstam "Financial Times" skaidrojis premjers, lemjot par vairākiem likumprojektiem, prezidenta pārstāvētā partija vienkārši "iedūrusi mugurā dunci".

"Priekšlaicīgas vēlēšanas nav pieņemams variants," publiskā paziņojumā sacījis Jaceņuks, piebilzdams, ka paliek divas iespējas koalīcijas turpmākai rīcībai valsts reformu procesa turpināšanas nodrošināšanai.

"Pirmā ir stiprināt pašreizējo kabinetu, atjaunot vienotību koalīcijā un tuvināt "Petro Porošenko bloka" un "Tautas frontes" sadarbību, un, visvārīgāk, turpināt īstenot valstij tik būtiskās reformas. Otrā iespēja ir prezidenta partijai kā lielākajai parlamentā uzņemties atbildību par jauna kabineta izveidi, tostarp nākot klajā ar piedāvājumu par jaunu premjeru un darbības programmu," sacījis premjers.

Arī Radikālās partijas līderis Oļegs Ļaško, kura vadītā partija vēlētos nokļūt jaunajā koalīcijā, norādījis, ka premjers ir nosaucis savas atkāpšanās nosacījumus.
Proti, Jaceņuks vēlas pārliecību, ka jaunā premjera atbalstam tiks nodrošinātas vismaz 226 balsis, kā arī līdz ar jaunu valdības vadītāju tiks prezentēta jauna valdības darbības programma.

Lai gan pēdējo nedēļu laikā Porošenko partijai nav izdevies atrast potenciālo Jaceņuka aizstājēju, Ukrainas medijos aizvien biežāk izskan pašreizējās finanšu ministres Natālijas Jareško (foto no labās) vārds.

Foto: Reuters/Scanpix

Runājot par Jareško lielākajiem plusiem, Ukrainas mediji lielākoties piemin politisko neitralitāti un labo slavu valsts pārvaldē.

Jareško 2014. gadā atteicās no ASV pilsonības, lai varētu pieņemt Ukrainas pilsonību un strādāt valdībā.

Kā liecina "Ukrainska pravda" vēstītais, Jaceņuks par atkāpšanos, iespējams, varētu paziņot jau nākamnedēļ parlamenta ārkārtas sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!