Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc Pitsburgas slaktiņa desmitiem tūkstošu cilvēku pievienojušies Pitsburgas ebreju kopienas līderiem, kuri publiskā vēstulē pieprasījuši ASV prezidentam Trampam netuvoties traģēdijas vietai, kamēr vien viņš pilnībā nenosodīs tā dēvēto balto nacionālismu un nepārtrauks politiku, kas kaitē imigrantiem un minoritātēm, ziņo "Vice".

Lai gan ar Trampu atteikušies tikties gan Pitsburgas mērs, gan cietušo tuvinieki, Tramps otrdien ieradās traģēdijas vietā, kur tikās ar Dzīvības koka sinagogas rabīnu. Viņu sagaidījuši arī protestētāju pūļi, nesot plakātus: "Tramp, uz tavām rokām ir asinis", "Lūdzu, apklusti!", "Pitsburga gaida ikvienu, kurš neienīst".

""Pēdējo triju gadu laikā jūsu vārdi un darbi ir iedvesmojuši balto nacionālistu kustības augšanu, Jūs pats slepkavu saucāt par ļaunu, bet vakardienas vardarbība ir tieša jūsu ietekmes kulminācija," norāda vēstules autori. Vēstulē uzsvērts, ka Tramps veicinājis antisemītisku garu un norādīts ka prezidents nav gaidīts Pitsburgā.

"Mēs jūtam, ka ASV dažādām kopienām tiek uzbrukts prezidenta izplatītā naida dēļ. Bija pienācis ebreju kopienas laiks. Viņa vārda atsitieni trāpīja un prasīja cilvēku dzīvības, un mēs [vēstulē] pateicām, ka pietiek ir pietiek," laikrakstam "Washington Post" skaidrojis viens no Pitsburgas ebreju kopienas līderiem un vēstules iniciatoriem Džošs Frīdmans.

Antisemīts Roberts Bovers pirms 11 cilvēku noslepkavošanas sociālajos tīklos bija aktīvi dalījies ar galēji labējo aktīvistu ziņām par tā dēvēto migrantu karavānu, kā arī sazvērestības teorijām, ka to sponsorējot ebreju miljardieris Džordžs Soross un ebreju kopiena HIAS. Zīmīgi, ka pēdējās dažas nedēļas Tramps šo "karavānu" vairākkārt nodēvējis par galveno nacionālās drošības draudu.

Prezidents gan ir nosodījis antisemītismu, bet tā arī nav kritizējis vai nosodījis balto nacionālistu kustību, kas jau vairākkārt dažādās ASV vietās pēdējos gados pāraugusi atklātā vardarbībā pret mazākumtautībām. Tā vietā sabiedrības dalīšanā un naida pieaugumā viņš vaino "viltus ziņas". Iepriekš Trampa izolēšanās un nacionālisma nenosodīšana izpelnījās kritiku pēc baltādaino rasistu un nacionālistu gājiena Šarlotsvilā. Citu vidū Trampa klusēšanu nosodīja arī viens no Ņujorkas vadošajiem rabīniem.

Kritiku šoreiz izpelnījusies ne tikai Trampa izvairīšanās nosodīt nacionālistus vai rasistus un vēršanās pret "viltus medijiem", bet arī secinājums, ka šaušanu sinagogā būtu apturējis bruņots sargs. Bovers sinagogā ieradās ar triecienšauteni "AR-15" un trim pistolēm, un uguni atklājis negaidīti pēc tam, kad nokliedzās: "Visiem ebrejiem jāmirst!" Tas licis apšaubīt, vai sargs maz būtu paspējis reaģēt pret negaidītu, sagatavotu un labāk bruņotu uzbrucēju. Tāpat Trampa kritiķi norādījuši, ka lūgšanu vietai jābūt atvērtai visiem, ne noslēgtam cietoksnim.

Tikai pagājušajā nedēļā kāds aktīvs Trampa politikas fanātiķis un sazvērestības teoriju upuris dažādiem prezidenta kritķiem, tostarp diviem bijušajiem demokrātu prezidentiem, kā arī jau minētajam Sorosam nosūtīja vēstuļbumbas, kuras gan visas laikus pārtvertas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!