Foto: AFP/Scanpix

ASV vadītās koalīcijas gaisa triecienā Sīrijā šomēnes ir nogalināts "Al Qaeda" Sīrijas atzara "Horasanas grupējums" līderis Muhsins al Fadli, otrdienas vakarā paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs.

34 gadus vecais Fadli tika nogalināts 8.jūlijā, kad viņš brauca ar automašīnu pie Sarmadas pilsētas Sīrijas ziemeļrietumos, sacīja Pentagona preses sekretārs kapteinis Džefs Deiviss. Viņš neprecizēja, vai Fadli nogalināja bezpilota vai pilotēts lidaparāts.

"Horasanas grupējumu" ir izveidojuši starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" dalībnieki, kas no Vidusāzijas un citiem Tuvo Austrumu reģioniem devušies uz Sīriju plānot teroraktus pret Rietumvalstīm.

Kuveitā dzimušais Fadli baudīja tādu bijušā "Al Qaeda" līdera Osamas bin Ladena tuvāko aprindu uzticību, ka viņš bija starp nedaudzajiem cilvēkiem, kuri iepriekš zināja par 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV, liecina ASV izlūkdienestu dati.

Fadli arī bija iesaistīts 2002.gada oktobrī sarīkotajos uzbrukumos ASV jūras kājniekiem Failakas salā Kuveitā un Francijas naftas tankkuģim "Limburg".

Pret viņu tika vērsts arī ASV gaisa trieciens pērnā gada septembrī, bet toreiz ASV amatpersonas neapstiprināja viņa nāvi.

ASV amatpersonas uzskata, ka "Horasanas grupējums" ir daļa no "Al Qaeda" Sīrijas filiāles "Nusras fronte".

ASV prezidents Baraks Obama septembrī sniegtā intervijā minēja "Horasanas grupējumu" starp "tuvākajiem draudiem Savienotajām Valstīm" un brīdināja, ka "šie cilvēki var nogalināt amerikāņus".

ASV Valsts departaments bija izsludinājis septiņu miljonu ASV dolāru atlīdzību par informāciju, kas ļautu Fadli nogalināt vai aizturēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!